Κικίλιας: Η ελληνική κοινωνία αξίζει να πάει μπροστά

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του Mega και την εκπομπή Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια:

 

 

Οι χειμερινοί προορισμοί αξίζουν τη φροντίδα και τη στήριξή μας – Καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού κάνουν καμπάνια για τους χειμερινούς προορισμούς και για όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Οι χειμερινοί προορισμοί αξίζουν τη φροντίδα και τη στήριξή μας. Αξίζουν να διαφημίζονται και να προμοτάρονται και η ύπαιθρός μας, τα βουνά μας, οι λίμνες μας. Έχουμε απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, κωμοπόλεις, πόλεις, χωριά, που αξίζουν οι επισκέπτες να κλείσουν εισιτήριο, να κλείσουν ξενοδοχείο και να χαρούν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Πάνω από 10 δις ευρώ τα έσοδα

Όλος ο πλανήτης μάς δίνει συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε αυτή την πανδημία και πώς «ξαναμπραντάραμε» τη χώρα. Μας εμπιστεύτηκαν οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες ως ασφαλή προορισμό. Και για αυτό καταφέραμε, ενώ οι προβλέψεις για τα έσοδα ήταν της τάξεως των 5-6 δις ευρώ, να έχουμε ξεπεράσει ήδη τα 10 και να ανεβαίνουμε.

Το 2022, το καλοκαίρι θα είναι την άνοιξη. Πρέπει το Μάρτιο να είμαστε όλοι έτοιμοι

Το 25% του ΑΕΠ της χώρας, άμεσα ή έμμεσα, προέρχεται από τον τουρισμό. Οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι έμποροι που είναι συνυφασμένοι άμεσα με το τουριστικό προϊόν και όλα τα επαγγέλματα γύρω από τον τουρισμό, πρέπει να στηριχθούν.

   Βλέπω τις προκρατήσεις τον Οκτώβριο για το καλοκαίρι του 2022 να είναι 30% πάνω από ό,τι ήταν τον Οκτώβριο του 2018 και το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή προ κορονοϊού.

Βλέπω τις αεροπορικές εταιρείες μετά τις συμφωνίες που κάνουμε σε Γαλλία, Αγγλία και Αμερική να αυξάνουν σημαντικά τις θέσεις για το καλοκαίρι του 2022. Είναι εντυπωσιακό ότι θα έχουμε 14 πτήσεις από τις Η.Π.Α., γνωρίζουμε όλοι ότι μιλάμε για πολύ υψηλού εισοδήματος επισκέπτες, τουρίστες που μένουν και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Θα προχωρήσουμε σε όλες τις μεγάλες τουριστικές αγορές σε τέτοιες συμφωνίες και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι. Το 2022, το καλοκαίρι θα είναι την άνοιξη. Άρα Μάρτιο, Απρίλιο πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι και με ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επίσης, με τη Γενική Διευθύντρια Ευρώπης της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) που με επισκέφθηκε εχθές, καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Ζητούν να ξεκινήσουμε κρουαζιέρα φέτος από την 1η Μαρτίου. Και αυτό θα γίνει.

Υψηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς για το Δεκέμβριο

Συναντήθηκα νωρίτερα σήμερα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, έναν εξαιρετικό επιστήμονα και πολύ πετυχημένο αυτοδιοικητικό. Αυτή τη στιγμή είναι στο 65%-70% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πόλης και οι πληροφορίες που έχουμε για τον Δεκέμβριο για τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, τους χριστουγεννιάτικους, είναι για πολύ υψηλές πληρότητες.

Δεν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο αυτό να το καταστρέψουμε. Οπότε πιο μεγάλη προσοχή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, αύξηση των εμβολιασμών και σεβασμό στην τεράστια προσπάθεια των υγειονομικών αυτά τα δύο χρόνια. Τους αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο και η στήριξη όλων να τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν.

Η ελληνική κοινωνία αξίζει να πάει μπροστά με μεγάλο όπλο τον εμβολιασμό

Βλέπω ένα peak πανδημικό σε όλη την Ευρώπη.

     Έχουμε ένα μεγάλο όπλο, δεν θα κουραστώ να το λέω. Είναι ο εμβολιασμός. Απαιτείται ο εμβολιασμός και με την τρίτη δόση. Το βλέπουμε σε κοινωνίες που έχουν φύγει μπροστά εμβολιαστικά, όπως είναι το Ισραήλ.

Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί με κίνδυνο της ζωής τους, με την παρότρυνση όλων και τις εξηγήσεις από τους επιστήμονες και τους ειδικούς, πρέπει να εμβολιαστούν.

     Θεωρώ ότι αξίζει η ελληνική κοινωνία να πάει μπροστά, να επιστρέψει σιγά-σιγά σε μία μερική κανονικότητα και να ξαναβρεί η χώρα τους ρυθμούς ζωής της.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού, με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων, μέσα από την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο Θρησκευτικός και ο Συνεδριακός.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το έργο «Ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού».

Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για το Δήμο, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις του θα ισχυροποιήσουν την πόλη των Ιωαννίνων ως πόλο προσέλκυσης Θρησκευτικού Τουρισμού.

Η δαπάνη για την ωρίμανση του έργου χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Τουρισμού με προϋπολογισμό 675.000 ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα προβλεφθεί στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Ο Υπουργός Τουρισμού μετά τη συνάντηση ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων για την συνεργασία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη αγγίζει τον Νοέμβριο το 70%.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «η καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Ε.Ο.Τ., θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα».

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι