Κικίλιας: Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε το πρωί της Τρίτης συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Βασίλη Κικίλια:

Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, ακολουθούμε τις οδηγίες του. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

 

Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίωνμέχρι και σήμερα, εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, έναν πολύ σοβαρό καισημαντικό οργανισμό που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οΕMA.

Αυτός έχει δώσει αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια τα οποία χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσεις σχετική τέτοια οδηγία.

Αντιθέτως, και χθες βράδυ σε έκτακτη ανακοίνωσή, του μίλησε υπέρτου οφέλους του εμβολιασμού με τα εμβόλια της AstraZeneca. Βεβαίως θασυνεδριάσει ξανά σε μερικές μέρες.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Είναι ένα επιστημονικό θέμα. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι και αυτή είναι η δουλειά τους, με επιστημονικά κριτήρια, να συνεδριάζουν μονίμως, να εκτιμούν τις καταστάσεις, τα συμβάντα τα οποία προκύπτουν και να παίρνουν αποφάσεις.

Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικώνδεδομένων. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό τοεμβόλιο. Υπήρξε ένα περιστατικό σοβαρό. Το έλεγξε ο ΕΟΦ και δενσχετίζεται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου κάτι άλλο, που δεν το έχει πει, αντιθέτως σας είπα ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Για μια ακόμη φορά θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο εμβολιασμός.

Έχουν γίνει 17 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας, κανένα. Θα πρέπει να προσμετρούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους, είναι γιατις ρυθμιστικές αρχές.

Θυμίζω ότι δεν θα είχαμε εμβόλια αν δεν τα είχε εγκρίνει ο ΕΜΑ. Αυτόν περιμέναμε με πολλή υπομονή. Και σεβόμαστε τις αποφάσεις του θεσμού αυτού. Θα παρακολουθούμε λοιπόν καθημερινώς τις εξελίξεις.

Κατ’ αρχάς, οι χώρες που αναφέρονται δεν έχουν απορρίψει τοεμβόλιο. Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες υπερπολλαπλάσιες χώρες οι οποίεςσυνεχίζουν να εμβολιάζουν με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Να σας το θέσω και αλλιώς. Δηλαδή, αν αύριο μία ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν έγκριση μονομερώς σε ένα άλλο εμβόλιο, τρίτο, χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα πάμε να το κάνουμε, επειδή το έκανε κάποια άλλη χώρα;

Η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται σε ένα θέμα που κάποιος εκφέρει πολιτική άποψη. Εγώ δεν εξέφρασα πολιτική άποψη. Είπα ότι ο Οργανισμός ο οποίος είναι θεσμός στην Ευρώπη και είναι Οργανισμός ασφαλείας φαρμάκων και εμβολίων και εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια ή τα αποσύρει, είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία αυτόν ακολουθεί πιστά από την αρχή των εμβολιασμών και νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο. Και πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τρέχουν. Είδα και χώρες οι οποίες έκαναν και μπρος και πίσω, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα επανατοποθετηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

 

 

Είμαστε καθημερινά πάνω από τις εξελίξεις

 

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωράει και είναι το πρόγραμμα αυτό της ασφάλειας των εμβολιασμών που έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα πολύ αποτελεσματικά και έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Είμαστε καθημερινώς και κάθε ώρα και λεπτό πάνω από τις εξελίξεις και επεξεργαζόμαστε σενάρια. Αυτή τη στιγμή σας είπα τι ισχύει και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά, το λέω για μια ακόμη φορά, άκουσα και σειρά επιστημόνων που τοποθετήθηκαν από το πρωί στην ίδια γραμμή αυτή: Ότι δεν συνδέεται πουθενά κάποιο περιστατικό αυτή τη στιγμή, μέχρι σήμερα που μιλάμε, με τον εμβολιασμό.

Και θα ήθελα παρακαλώ πάρα πολύ να το τονίσουμε αυτό. Για αυτό σας παρακαλώ πάρα πολύ να το ακούσετε. Έχουμε περάσει πολλά ένα χρόνο με την πανδημία και πολλές φορές έχει πιεστεί η ελληνική κοινωνία, πολλές φορές έχουν φτάσει στα όριά τους οι γιατροί μας. Για μία ακόμη φορά συνιστώ ψυχραιμία και νηφάλια αντιμετώπιση των γεγονότων.

 

 

Λειτουργούμε καθημερινά στο «κόκκινο» στην Αττική

 

Έχω πει εδώ και πάνω από 6 εβδομάδες, ότι λειτουργούμε στο«κόκκινο» στην Αττική και μονίμως κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα επεξεργαζόμαστε σχέδια και πλάνα τα οποία έχουμε πολύ καιρό στα συρτάρια μας και τα υλοποιούμε, εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, συνεφημέρευσης, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ., θεραπευτηρίων από τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα διευρυνθεί, είναι εμφανές ότι γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Πρέπει να πω για μία ακόμη φορά και απευθύνομαι στους συμπολίτες μας, στην ελληνική κοινωνία, ανεξάρτητα από κόμματα, παρατάξεις, αντιλήψεις ή ιδεολογίες.

Κυρίες και κύριοι, είμαστε στα όρια του συστήματος. Κάνουνυπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι του Ε.Σ.Υ., πρέπει να τιςαναλογιστούμε. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες, καταλαβαίνω την κούραση, τιςσυμπεριφορές μας και τον τρόπο με τον οποίον αντιδρούμε στην Covid.

Εδώ που φτάνουμε στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, μιλώ ως ιατρός και ως Υπουργός Υγείας, η υπερκινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων, απόρροια συγκεντρώσεων με πορείες που βλέπουμε στο κέντρο της Αθήνας από τη μία, και από την άλλη η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων, συμπεριλαμβανομένων και αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν σέβονται την υγειονομική προσπάθεια η οποία γίνεται και την υγεία των συμπολιτών τους, είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη.

Έχουμε τρεις φορές ενισχύσει το σχέδιο των ΜΕΘ της Αττικής. Βρισκόμαστε στο «κόκκινο» και γίνεται καθημερινά μάχη στις εφημερίες. Νομίζω ότι είναι κατανοητό σε όλους αυτό και όλοι πρέπει να συμπλεύσουμε.

Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος. Πρέπει να το αναλογιστούμε όλοι αυτό, να κάνουμε την προσπάθειά μας και να την κάνουμε σοβαρά. Αυτή η προσπάθεια είναι και έχει να κάνει με την αξία της ανθρώπινης ζωής.

 

 

Φτάνουμε το 1,3 εκ. εμβολιασμούς. Η κοινωνία έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια και θέλουμε όλοι να ολοκληρωθεί επιτυχώς

 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνει ανάσες η κοινωνία, να οδεύουμε προοδευτικά προς λιγότερα μέτρα και να βοηθούμε έτσι και τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία και την οικονομία.

Είναι και συνάρτηση συμπεριφορών μας όμως και του τρόπου πουαντιμετωπίζουμε τον δίπλα μας, την οικογένειά μας και την κοινωνία ωςπρος την Covid.

Χάνονται ανθρώπινες ζωές, πρέπει να το συναισθανθούμε όλοι αυτό. Είμαστε πολύ κοντά, φτάνουμε στο τέλος οπότε όλα αυτά πρέπει να προσμετρηθούν.

Βλέπετε ότι έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ πλέον το 1.000.000 εμβολιασμούς, 1.300.000 φτάνουμε σήμερα. Έρχονται παραπάνω εμβόλια. Οι χώρες οι οποίες εμβολιάζουν με ταχείς ρυθμούς – και είμαστε από τις πιο ταχείς και με ασφάλεια χώρες στον εμβολιασμό στην Ευρώπη – βλέπουν σύντομα και αποτελέσματα. Βλέπετε ότι υπάρχει σιγά-σιγά προστασία ανοσίας στους υπέργηρους που έχουν εμβολιαστεί. Έτσι θα ακολουθήσουν και όλοι οι άλλοι. Κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όλη η ελληνική κοινωνία και θέλουμε όλοι να τη δούμε να ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Μέχρι το Πάσχα, στις 2 Μαΐου, θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα και επίσης προφανώς θα έχουμε και ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι από ότι το περσινό. είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλουμε να περάσουμε. Όμως, μέχρι να φτάσουμε εκεί, πρέπει να προσέξουμε και να σεβαστούμε τους συνανθρώπους μας και τη μάχη που δίνει καθημερινά το Ε.Σ.Υ..

 

Best Of

Η «πλατφόρμα» Δένδια για τον μεσαίο χώρο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Από τις ομιλίες που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο...

Κικίλιας: Επενδύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου

Οι ισχυροί δεσμοί της στενής συνεργασίας Ελλάδας και σκανδιναβικών...

Το photo opportunity μιας αλλαγής… πίστας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο Κογκρέσο, στην κοινή συνεδρίαση της Βουλής...

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής «επιστρέφει»

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον κομματικό...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Βάσω Βελίκοβα: Η Ελλάδα της κρίσης

Γράφει η Βάσω Βελίκοβα Facebook: Βάσω Βελίκοβα Instagram: vaso_vel Φοιτήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ...

Ο τραπεζίτης που άλλαξε το μέλλον (της ανθρωπότητας), προφητεύει εφιάλτες για την αμερικανική οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Από τα δικά του χέρια αγοράστηκε το...

Νέο Powerspin Combo για περισσότερα κέρδη

* Όχι ένας, αλλά τρεις τυχεροί τροχοί από τον...

Να περάσει ο επόμενος… Καταρρέει (δημοσκοπικά) η κυβέρνηση Σολτς στη Γερμανία

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Και να πει κανείς ότι δεν το...

Έρχεται… η Κίνα. Η προειδοποίηση Μασκ για την αλλαγή σκυτάλης στην παγκόσμια οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο είναι γνωστό. Ο Ίλον Μασκ......
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Βάσω Βελίκοβα: Η Ελλάδα της κρίσης

Γράφει η Βάσω Βελίκοβα Facebook: Βάσω Βελίκοβα Instagram: vaso_vel Φοιτήτρια Τμήματος ΕΜΜΕ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Η Ελλάδα από τον Μάϊο του 2010 μέχρι σήμερα  διανύει μια...

Ο τραπεζίτης που άλλαξε το μέλλον (της ανθρωπότητας), προφητεύει εφιάλτες για την αμερικανική οικονομία

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Από τα δικά του χέρια αγοράστηκε το θρυλικό... swap που επέτρεψε στην κυβέρνηση Σημίτη να δικαιολογήσει την... παράτυπη ένταξη της Ελλάδας στην...

Νέο Powerspin Combo για περισσότερα κέρδη

* Όχι ένας, αλλά τρεις τυχεροί τροχοί από τον ΟΠΑΠ. Η ανανεωμένη στοιχηματική εμπειρία του POWERSPIN είναι διαθέσιμη εδώ και λίγες ημέρες στα καταστήματα ΟΠΑΠ....