Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την αισχροκέρδεια

«Η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει την αισχροκέρδεια, δεν έχει τη στήριξη της κοινωνίας στις προτεραιότητές της», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι Ένα 90.4 FM».

«Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα», σημείωσε και πρόσθεσε: «αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι, με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, όλοι κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος».

Επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπογράμμισε: «το πρώτο πράγμα που προτείνουμε είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ». «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σχολίασε ακόμα ότι «η αύξηση του κατώτατου δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό, αντίθετα όταν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το βασικό μισθό κατά 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα ενισχύθηκαν». «Για ποιο λόγο δεν αυξάνεται τώρα ο βασικός μισθός; Με βάση στοιχεία της ΓΣΕΕ, όσοι είναι στο βασικό μισθό, το Γενάρη έχασαν το 14% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω πληθωρισμού», συμπλήρωσε.

«Το δεύτερο που λέμε εδώ και καιρό, είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ένα μέτρο που και η Κομισιόν έχει προτείνει ήδη από τον Οκτώβριο», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αν αυτή η μείωση εφαρμοστεί για ένα χρόνο, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ, θα κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να δίνει 1,5 δισ. για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». «Άρα δεν είναι ζήτημα δυνατοτήτων, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και οι προτεραιότητες της ΝΔ είναι να μην στηριχτεί η κοινωνία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «τρία χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη σημαίνουν περικοπή 3 δισ. από τους συνταξιούχους, καθώς η ΝΔ κατήργησε τη μόνιμη ετήσια δαπάνη ύψους 1 δισ. για την επαναφορά μέρους της 13ης σύνταξης που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Το τρίτο μέτρο που προτείνουμε είναι η φορολόγηση των “ουρανοκατέβατων” κερδών, των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Είναι ένα μέτρο που φέρνει έσοδα στα ταμεία, το έχει ήδη προτείνει η Κομισιόν και το υλοποιεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία», σημείωσε και είπε: «στη χώρα μας έχουμε υπολογίσει ότι αυτά τα κέρδη των εταιρειών αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ». «Αν κάποιος συγκρίνει τις τιμές στο κόστος παραγωγής με την τιμή λιανικής πώλησης τους τελευταίους 7 μήνες, θα δει ότι οι εταιρείες ενέργειας λειτουργούν πάνω σε ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους. Γιατί η κυβέρνηση δεν φορολογεί αυτά τα κέρδη για να ενισχύσει τον προϋπολογισμό;», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει την αισχροκέρδεια. Ακριβώς όπως έκανε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που ο κ. Μητσοτάκης δεν βρέθηκε μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά βρέθηκε να περιμένει…», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα να μπει πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος, μέσω της ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να μην το κάνει». «Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει την ακρίβεια», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόσφατη δήλωση Μητσοτάκη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, τόνισε: «στην πραγματικότητα, η δήλωση αυτή δείχνει ότι τα πάντα είναι ανοιχτά το επόμενο διάστημα». «Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία αντιμετωπίζει πλέον συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, το βλέπουμε αυτό στην επαφή με την κοινωνία», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Από την πλευρά μας, λέμε ότι η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος με τους εξής άξονες: ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξηση του κατώτατου μισθού, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ερώτηση για την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την υπόθεση τουΣαϊντού Καμαρά, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε: «αυτό που χρειάζεται ο Σαϊντού και το κάθε παιδί μεταναστευτικής καταγωγής δεν είναι μια προσωπική χάρη –όπως κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης- αλλά μια συνολική θεσμική κατοχύρωση ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ, μαθαίνουν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν τη ζωή τους στα ελληνικά, θα έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες».

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...