Η υπογραφή που (σώζει την αμερικανική οικονομία, αλλά)… λείπει από την Ευρώπη

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Άρωμα γυναίκας, πίσω από τη σημαντικότερη απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας και τη στήριξη των μικρομεσαίων, των πλέον αδύνατων, εκείνων που δυσκολεύονται να αποφύγουν τους κραδασμούς των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Τζάνετ Γιέλεν διεκδικεί ήδη το δικό της… ράφι στην Ιστορία. Πριν από μια δεκαετία, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, στο πλευρό του Μπεν Μπερνάνκι στη Fed, για να αποφύγει η αμερικανική οικονομία το κράχ, στη σκιά της παγκόσμιας κρίσης και της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Σήμερα, σηκώνει πάνω της, ως Υπουργός Οικονομικών της υπερδύναμης, τη μάχη για να αποφευχθούν τα χειρότερα, λόγω του κορονοϊού.

Η εμπειρία της την οδηγεί να υψώνει λάβαρα για την ανάγκη να… ανοίξουν τα κρατικά ταμεία. Κόντρα στις… ψυχώσεις των νεοφιλελεύθερων. Και δεν κουράζεται να μιλάει για τους μη προνομιούχους, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

Ό, τι χρειάζεται ένα έθνος, για να προχωρήσει σε ένα περισσότερο ασφαλές μέλλον, χωρίς κοινωνικούς ακρωτηριασμούς. Ό, τι αδυνατεί να καταλάβει και να υλοποιήσει στην Ευρώπη, η στενόμυαλη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος