Η Δύση σε κενό (ηθικής) ηγεσίας

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η Δύση που, ιστορικά γεννούσε και μοίραζε φως, εγκλωβισμένη σε σκοτεινά αδιέξοδα αυτοακύρωσης. Ο απόηχος της ανήθικης εγκατάλειψης της Αφγανών πολιτών, και κυρίως των γυναικών, στις ορέξεις των απροσάρμοστων Ταλιμπάν είναι βαρύς, σύνθετος και πολυεπίπεδος, ξεριζώνοντας το ηθικό πλεονέκτημα της… από εδώ πλευράς του πλανήτη, στην εξέλιξη της ανθρώπινης Ιστορίας.

Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν. Η Αμερική, η ισχυρότερη Δημοκρατία στον πλανήτη και μοναδική υπερδύναμη που μας κληρονόμησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ανήμπορη να ηγηθεί του πλανήτη. Ανήμπορη να ηγηθεί, πρωτίστως σε ηθικό επίπεδο.

Η προτομή του Ρόμπερτ Κένεντι, που έχει σημειολογικά επιλέξει ο Τζο Μπάιντεν ως φόντο πολλών φωτογραφιών του στο Οβάλ Γραφείο, φαντάζει ως μελαγχολική υπενθύμιση του… τι δεν είναι η σημερινή Αμερική, τι δεν είναι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η Δύση εκπέμπει λιγότερο φως. Και με την ποιότητα των ηγεσιών της να υποβαθμίζεται διαρκώς, το κενό ηθικής ηγεσίας φαντάζει περίπου αυτονόητο να διευρύνεται.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος