Η συνύπαρξη των δογμάτων και το μέλλον της ανθρωπότητας

Της Κονδυλίας Ορτανσίου

 

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδό της, η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να βρει ισοδύναμο της εικόνας. Της δύναμης της εικόνας. Και της ευχέρειάς της περιγράφει… χιλιάδες λέξεις, εικόνες, συναισθήματα. Φυσικά, και κρυμμένες αλήθειες…

Η ιστορική διάσταση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ, είναι προφανής και αυταπόδεικτη. Η πρώτη φορά μιας τέτοιας επίσκεψης ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, σε… μουσουλμανικά εδάφη, την ώρα που ο κίνδυνος ανάφλεξης της ευρύτερης περιοχής κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει.

Ο “Πάπας της συνείδησης” πέρασε στην απέναντι όχθη. Και το έκανε συνειδητά. Σε μια εποχή βαθιάς αβεβαιότητας, ανασφάλειας και φόβου, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, δημιουργεί εικόνες που θα ταξιδέψουν στο μέλλον.

Εκείνος, μαζί με τους ηγέτες των άλλων θρησκευτικών δογμάτων του Ιράκ. Σκεφτείτε μονάχα πόσοι πόλεμοι ταλαιπώρησαν τη διαδρομή του ανθρώπου, στο όνομα της υπεράσπισης των θρησκευτικών δογμάτων.

Σήμερα, το νεύμα του Πάπα Φραγκίσκου προς όλους είναι να παραμερίσουν τις διαφορές τους. Και να πορευτούν από κοινού, για το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας.

Η συνύπαρξη των δογμάτων συνδέεται γονιδιακά με το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας. Η επίσκεψη αυτή είναι ένα πρώτο, ισχυρό βήμα. Και… για να τα λέμε όλα, δεν θα είχε καταστεί εφικτή, αν το Ιράκ δεν είχε… εκκαθαριστεί από τους παράφρονες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, χάρη στον Κασίμ Σολεϊμανί.

Τον εμβληματικό αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, που δολοφόνησε με drone η αμερικανική κυβέρνηση, μετά από σχετική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

Written by

Η Κονδυλία Ορτανσίου είναι συγγραφέας