Η “σιωπηλή επανάσταση” που σχεδιάζει ο Μπάιντεν

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Ένας… ψίθυρος που σεργιάνιζε προεκλογικά στα παρασκήνια της Ουάσινγκτον και τα αμερικανικά ΜΜΕ, αρχίζει να γίνεται… συζήτηση. Μια “σιωπηλή επανάσταση”.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναμόρφωση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει… φυσικά και το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη συντηρητική πλειοψηφία 6-3, που διαμορφώθηκε δια χειρός Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τον προ μηνών διορισμό της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραμένει η διχογνωμία για το αν το Σύνταγμα απαγορεύει να… ξεχειλώσει η αριθμητική σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ή αν κάτι τέτοιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να υλοποιηθεί.

Οι συνεργάτες του Τζο Μπάιντεν εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για… χαλαρές ερμηνείες, ενώ κεντρικό ρόλο παρασκηνιακά διαδραματίζει ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ. Ένας σημαντικός δικαστής, τον οποίο είχε επιλέξει για το Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπαράκ Ομπάμα το 2016, οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν να συναινέσουν στην έγκριση του διορισμού του, και ο ερχομός του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία τον ακύρωσε.

 

Written by Φρίξος Παλαιολόγος

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής