Η πολιτική σημασία της κατάρρευσης του CNN

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στα πολλά… ασυγκράτητα που έλεγε, είχε ανοίξει μόνιμο, πολεμικό μέτωπο, με το CNN, από τις προεδρικές εκλογές του 2016 κιόλας, περιγράφοντάς το ως “Clinton News Network”. Θέλησε έτσι να δείξει το… αόρατο νήμα ανάμεσα στο μεγάλομ ειδησεογραφικό δίκτυο και τη Χίλαρι Κλίντον, ευρύτερα το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στα τέσσερα χρόνια της Προεδρίας του, η κόντρα γιγαντώθηκε, όπως και τα ποσοστά τηλεθέασης του CNN, το οποίο διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην επικράτηση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές του 2020. Και μετά, άρχισε η πτώση…

Από τον Ιανουάριο του 2021, το Fox News βρίσκεται στην πρώτη θέση της τηλεθέασης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και όσο περνάει ο καιρός εδραιώνει την κυριαρχία του, με τα ποσοστά του CNN να μειώνονται διαρκώς.

Το τελευταίο τρίμηνο, η ψαλίδα ανάμεσα στους δυο τηλεοπτικούς σταθμούς μεγαλώνει, με το Fox News να… καλπάζει στην κορυφή. Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει φυσικά την πολιτική σημασία της. Η κατάρρευση της τηλεθέασης και της παρέμβασης του CNN, συμβαδίζει με την κατάρρευση του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί προετοιμάζονται ήδη για μια θυελλώδη πολιτική ανατροπή στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, με φόντο τη διαφαινόμενη ανάκτηση του ελέγχου και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος