Η παραίτηση Καραμανλή και η κοινωνική (εκλογική) συρρίκνωση της Κεντροδεξιάς

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

Η ήττα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές του 2009 από τον Γιώργο Παπανδρέου, και η παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά από 12 1/2 χρόνια στο τιμόνι της ιστορικής παράταξης της Κεντροδεξιάς, άνοιξε την πόρτα για ένα εξαιρετικά δύσκολο μέλλον για την… από εδώ ιδεολογική πλευρά της κοινωνίας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς συρρικνώθηκε δραματικά και πρωτόγνωρα, με αποτέλεσμα τα εκλογικά αποτελέσματα της παράταξης που ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, να απέχουν πολύ από το πρόσφατο παρελθόν.

Ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε τον Γιώργο Σουφλιά στη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στις 21 Μαρτίου του 1997. Από τότε, πέραν των αυτοδιοικητικών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έδωσε 4 βουλευτικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Στις τρεις από αυτές, έπεισε 3 εκατομμύρια (και παραπάνω) Έλληνες πολίτες να φτάσουν στην κάλπη και να τον εμπιστευτούν. Το 2000, 3 εκατομμύρια, το 2004, 3,4 εκατομμύρια, το 2007, 3 εκατομμύρια.

Στην επιλογική μάχη του 2009, τον Κώστα Καραμανλή εμπιστεύτηκαν 2,3 εκατομμύρια Έλληνες. Ήταν οι εκλογές όπου η πλειοψηφία του μεσαίου χώρου, που στις προηγούμενες αναμετρήσεις είχε στηρίξει τον τότε πρωθυπουργό, επέλεξε να απέχει από τις κάλπες. Δεν πείστηκε φυσικά από το αφήγημα του Γιώργου Παπανδρέου περί… χρημάτων που υπήρχαν, Επέλεξε να απέχει.

Έκτοτε, ο μεσαίος χώρος είναι… σπίτι του. Και η κοινωνική αυτή πραγματικότητα είχε δραματικές συνέπειες για την εκλογική τύχη της Νέας Δημοκρατίας που, ακόμη κι όταν επέστρεψε στην εξουσία το 2012, είδε τον αριθμό Ελλήνων που την ψήφισαν να είναι ηχηρά συρρικνωμένος.

Από το εκλογικό αποτέλεσμα των 2,3 εκατομμυρίων, που παρέδωσε ο Κώστας Καραμανλής το 2009, το 2012 η Νέα Δημοκρατία κατρακύλησε στο 1,1 εκατομμύριο (στις πρώτες κάλπες του Μαϊου) και στο 1,8 εκατομμύρια, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Το 2015, τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δραματικά. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, το κοντέρ έγραψε 1,7 εκατομμύρια, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1,5 εκατομμύρια.

Τη… σελίδα γύρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, και μάλιστα αυτοδύναμη, με 2,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Με δεδομένο ότι, η κοινωνική δεξαμενή στην οποία απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία είναι ιστορικά περισσότερο… δυσκίνητη και συντηρητική σε σχέση με την αντίστοιχη της Κεντροαριστεράς, είναι εντυπωσιακή η συρρίκνωσή της, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την εξουσία.

Ο μεσαίος χώρος βέβαια, δεν κερδίζεται με υστερικές τσιρίδες, συμπεριφορές άρνησης και ρητορική κόμματος διαμαρτυρίας.

Εκεί βρίσκεται σήμερα το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού ξανακέρδισε τη χαμένη εμπιστοσύνη των μετριοπαθών Ελλήνων, να τη… διατηρήσει. Εκείνοι άλλωστε αποτελούν τη, λεγόμενη, σιωπηλή πλειοψηφία. Και δεν χαρίζουν μόνο εκλογικές νίκες. Χαρίζουν πολιτικές ηγεμονίες…

Best Of

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Χατζηδάκης: Να γίνει η Ελλάδα η θετική έκπληξη

Την ανάγκη να ενστερνιστούμε τις σύγχρονες εξελίξεις στην αγορά...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον...

Η αποκάλυψη της “Real News” για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Του Μανώλη Κομνηνού   Ένα εξαιρετικά αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει η "Real...

«Δεύτερες σκέψεις» για την υποψηφιότητα Καμπουράκη

Του Μανώλη Κομνηνού   Η μέχρι πρότινος βέβαιη υποψηφιότητα του Δημήτρη...
Νίκος Φυλάγγελος
Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς να συζητάς για τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όταν δεν περιλαμβάνονται σε αυτές η Κίνα...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών για να προβλέψει ότι η Αλεξάντρια Οκάζιο-Ορτέζ θα...

Οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν για τις αμβλώσεις, αλλά για την… τσέπη τους

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Όπως συμβαίνει σε κάθε... κανονική κοινωνία στον πλανήτη, η ψυχολογία των πολιτών δεν συνιστά ευθεία γραμμή. Επηρεάζεται από τη συγκυρία. Το ίδιο...