Η μόνη (πραγματική) Επανάσταση στην Ιστορία της ανθρωπότητας

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Η Βαστίλη έπεσε… Σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου του 1789, ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση, που επρόκειτο να αλλάξει για πάντα νοοτροπίες και συνειδήσεις στη ζώσα ανθρωπότητα.

Η Ελευθερία που οδηγεί τον λαό, όπως στον ομώνυμο πίνακα του Ντελακρουά, αποτελεί το πιο ηχηρό μέσο-μήνυμα των τελευταίων αιώνων, για τη δύσκολη ανάβαση μιας κοινωνίας: Από τους πρόποδες της Γης, στην κορυφή.

Η Γαλλική Επανάσταση καταγράφηκε ως η μόνη… πραγματική Επανάσταση στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Επειδή οικοδομήθηκε σε συγκεκριμένες κοινωνικές αναζητήσεις, καλλιέργησε το ανθρώπινο πνεύμα, επέτρεψε στη σκέψη να ταξιδέψει πιο μακριά, έδωσε οπτικά αλλά και χειροπιαστά παραδείγματα του πόσο υλοποιήσιμα είναι τα όνειρα.

Θεωρητικά, η Γαλλική Επανάσταση… τερμάτισε στον τοίχο της ανόδου του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην εξουσία. Δεν είναι έτσι. Το ηχηρό αποτύπωμα της Γαλλικής Επανάστασης επηρέασε στη συνέχεια και την εξέλιξη της ανθρωπότητας, λαούς, έθνη και πάνω από όλα συνειδήσεις.

Ήταν ο Διαφωτισμός… ανόητε, θα μπορούσε να αναφωνήσει κάποιος. Ένας Διαφωτισμός συνειδήσεων, ακόμη κι αν πέρασε… από τη γκιλοτίνα.

Written by Μάνος Οικονομίδης

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας