Η Μέρκελ… μας λείπει ήδη

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Καμία αμφιβολία να μην έχετε. Σε λίγο καιρό θα μας λείπει πολύ. Μας λείπει ήδη. Οι εικόνες του αποχαιρετισμού της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, ξυπνούν μνήμες Μνημονίων. Της εθνικής καταστροφής και της κοινωνικής φτωχοποίησης. Των σκληρών λόγων, από την πλευρά τόσο της Καγκελαρίου όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Φυσικά, χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στην ευρωζώνη, πιθανότατα ούτε στην Ενωμένη Ευρώπη, και όλοι μπορούμε να φανταστούμε το σενάριο του τρόμου που θα ακολουθούσε.

Επίσης, χωρίς τη Μέρκελ, δεν θα είχε… ξεμπροστιαστεί η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος της χώρας, με πρόθυμους να αλλάξουν άποψη μέσα σε… δευτερόλεπτα, λειτουργώντας και οι ίδιοι ως μεγάλοι επιταχυντές της κρίσης και των Μνημονίων από το ξεκίνημά της, με την καλλιέργεια του κατάλληλου κλίματος στην ελληνική κοινωνία για την επέλαση του λαϊκισμού.

Και σε πολιτικό επίπεδο, με την ιστορικά ασυγχώρητη επιπολαιότητα να επικρατήσουν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία τα άκρα και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν. Η ακροδεξιά σε όλες τις εκδοχές της. Η ακροδεξιά την οποία συγκράτησε, αλλά δεν πρόλαβε να νικήσει ολοκληρωτικά η Άνγκελα. Μέρκελ.

Written by Νίκος Φυλάγγελος

Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής