Η “μεγάλη ζαριά” του Μπάιντεν, να… χωρίσει Κίνα και Ρωσία

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ουάσινγκτον, και ευρύτερα του δυτικού κόσμου, τα φωτεινά και μη συμπλεγματικά μυαλά παραγωγής πολιτικής με προοπτική μέλλοντος, έχουν εστιάσει σε ένα αυτονόητο αλλά δύσκολα υλοποιήσιμο στόχο: Τη διάσπαση του κοινού μετώπου Κίνας-Ρωσίας, που έχουν καταφέρει να μεταβάλλει τις ισορροπίες της σύγχρονης ανθρωπότητας, και να έχουν προκαλέσει ορατές και βαθιές ρωγμές στο αμερικανικό imperium.

Είναι εφικτό το… διαζύγιο του Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Σι Τζινπίνγκ; Ο Τζο Μπάιντεν λέγεται, χαμηλοφώνως, να το πιστεύει. Ίσως και να είναι από τους λίγους που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της σχετικής προσπάθειας.

Ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μετριοπαθής και συμβιβαστικός… από κούνια, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα σύνδρομα του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν άλλωστε παρών στην υπερενίσχυση της διεθνούς παρεμβατικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να αναζητεί συμπτώσεις και συναινέσεις με τη Μόσχα, αντί να ψάχνεται διαρκώς… για φασαρία.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενοχλείται από την υπερπροβολή και… αυτοαποθέωση ισχύος του Σι Τζινπίνγκ, ακριβώς επειδή ο Ρώσος Πρόεδρος θεωρεί τη δική του χώρα διάδοχο μιας “αυτοκρατορίας”, και έχει εκπαιδευτεί να βλέπει την Κίνα ως… φτωχό συγγενή.

Να δούμε φυσικά πόσο… ρεαλιστικό θα φανεί το σχετικό σενάριο στην πράξη.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής