Η (μεγάλη) ευκαιρία που έχασε η Αμερική, προτού εμφανιστεί ο Ομπάμα

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν θα ξεχάσει τον Κόλιν Πάουελ. Γι’ αυτό και ο απόηχος της απώλειάς του, υπερβαίνει το κλίμα οδύνης που συνήθως παρατηρείται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε τέτοιες θλιβερές περιστάσεις.

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της υπερδύναμης, εμβληματική μορφή της Αφρο-Αμερικανικής κοινότητας και στέλεχος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που δεν είχε… αλλοτριωθεί ακόμη από τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν η μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Αμερική, προτού εμφανιστεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Κόλιν Πάουελ έπεσε στις συμπληγάδες του “βαθέως κόμματος” των Ρεπουμπλικανών, και δεν πρόλαβε να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για το πεπρωμένο του, να γίνει δηλαδή ο πρώτο Αφρο-Αμερικανός που θα διεκδικούσε την Προεδρία των ΗΠΑ, και μάλιστα με πολιτική αφετηρία τους επιγόνους του κόμματος του Αβραάμ Λίνκολν.

Η Ιστορία δεν ενσωμάτωσε την περπατησιά του σε κάτι σημαντικότερο, η συγκυρία δεν τον ευνόησε, και τελικά, στη διαδρομή του χρόνου, έφτασε να εξελιχθεί σε σκληρό επικριτή του Ντόναλντ Τραμπ, και παράλληλα υποστηρικτή του Τζο Μπάιντεν, κάτι που είχε κάνει παλαιότερα και για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ένα “αν” που δεν θα απαντηθεί ποτέ από τη ζωή.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής