Η Κάμαλα Χάρις παραμένει… σε εγρήγορση (για το μέλλον της)

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Ο… μακρόσυρτος ψίθυρος στην Ουάσινγκτον, από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν την επέλεξε για Αντιπρόεδρό του, περίπου προδικάζει ότι, το 2024, αν όχι… νωρίτερα θα παραλάβει τη σκυτάλη της Προεδρίας των ΗΠΑ. Και θα γράψει την αυτονόητη Ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της υπερδύναμης.

Η Κάμαλα Χάρις ωστόσο, παραμένει… σε εγρήγορση για το μέλλον της. Γνωρίζοντας ότι σπανίως οι εξελίξεις έχουν γραμματικά χαρακτηριστικά, κατανοεί ότι η φθορά της διακυβέρνησης είναι αναπόφευκτη, και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να παραμείνει η ίδια αλώβητη, ακόμη κι αν τον λογαριασμό τον φορτωθεί ο Τζο Μπάιντεν.

Στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος καταγράφεται ισχυρή συμπάθεια μέρους της πανίσχυρης ομάδας Ομπάμα προς τον Υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπούτετζετζ, ενώ αρκετοί υποψιάζονται ότι το 2024, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, η δημοφιλέστερη πολιτικός στην Αμερική από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, θα αποπειραθεί να συναντήσει το πεπρωμένο που γύρισε την πλάτη στον Μπέρνι Σάντερς.

Όλα αυτά, χωρίς να εντάσσει κανείς στην εξίσωση τους Ρεπουμπλικανούς. Με τις επιμέρους τοπικές δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ήδη τάση αλλαγής συσχετισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επομένως πιθανότατα και στη Γερουσία, το κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν μπορεί, στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022 να ανακτήσει τον πολιτικό έλεγχο και των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου.

Αν συμβεί αυτό, το 2024 ο Λευκός Οίκος θα απειλείται με… πτώση. Και ο ανταγωνισμός που θα έχει η Κάμαλα Χάρις στο εσωτερικό των Δημοκρατικών θα ενταθεί.

 

 

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος