Η Ευρώπη (της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών)  ως… υποκείμενο νόσημα

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 10 Απριλίου 2021

 

Εκείνη η λεπτή, διακριτική αλλά και επίμονη γραμμή, που διαπερνάει ως συναισθηματικό νήμα τη διαδρομή μιας ιδέας. Από τη σύλληψη, στην υλοποίησή της. Από τις μεγάλες προσδοκίες που συνοδεύουν κάθε καινούρια αφετηρία, στον ρεαλισμό της πραγματοποίησής τους, με τις απώλειες αλλά και τις επιβεβαιώσεις που τις συνοδεύουν.

 

Μια αλεξίσφαιρη ιδέα, από εκείνες που μοιάζουν προορισμένες να κινήσουν με πλεόνασμα πάθους και αποφασιστικότητας τον τροχό της Ιστορίας. Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Της σύνθεσης της διαφορετικότητας κάθε κοινωνίας. Της συναπόφασης λαών με διαφορετικές παραστάσεις, να συνυπάρξουν και να διεκδικήσουν το κοινό μέλλον. Της ενσυνείδητης επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ταυτότητας, σε μια νέα, καινούρια πατρίδα. Την Ευρώπη.

 

Η Ευρώπη στην οποία η Ελλάδα χάρισε ακόμη και το όνομά της. Η Ευρώπη που σεργιανίζει στη διαδρομή του τρέχοντος παρόντος, ως η πολυπολιτισμική κληρονόμος της αρχαίας γραμματείας. Κάθε μεγάλης ιδέας που παρότρυνε την ανθρωπότητα να αγκαλιάσει την πρόοδο, με αφετηρία την κιβωτό σκέψης της Αρχαίας Ελλάδας. Η Ευρώπη που διαχειρίζεται τις γονιδιακές παθογένειές της, ξαναδιαβάζοντας τις πινελιές του φωτός που άφησε στην εξέλιξη της σκέψης το Κίνημα του Διαφωτισμού.

 

Η Ευρώπη των μεγάλων οραματιστών. Των κοινών αξιών. Η Ευρώπη των λαών. Μια Ευρώπη που… χάσαμε κάπου στο δρόμο. Η διαπίστωση είναι αφόρητα θλιβερή και αφήνει ένα πικρό αίσθημα αυτοαναίρεσης σε όσους παραμένουμε αμείωτα γοητευμένοι από την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Της πολιτικής ενοποίησης των λαών της ηπείρου που συνεχίζει να παράγει περισσότερη Ιστορία από όση αντέχουν να διαχειριστούν και να καταναλώσουν οι γενιές που ακολουθούν.

 

Από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, στη διαχείριση της πανδημίας. Από τις οικονομικές ανισότητες, στο μεταναστευτικό. Η Ευρώπη της αυθόρμητης αλληλεγγύης μοιάζει να έχει… απαχθεί από τη βαρβαρότητα των άκρων.

 

Η Ευρώπη που ταπεινώνεται, όπως συμβαίνει με το πρόσφατο περιστατικό από την επίσκεψη του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία, και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Το σύννεφο της παρακμής επέστρεψε… θυμωμένο πάνω από την ήπειρό μας. Ο Κωνσταντίνος Καβάφης άλλωστε, δεν μας άφησε ποτέ περιθώρια για αξιακές συνθηκολογήσεις…

 

«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου, όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς. Μην την εξευτελίζεις». Αμετάφραστο, εννοείται.

 

Η Ευρώπη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, της «παιδικής χαράς» των Βρυξελλών, όπως εύστοχα είχε διαπιστώσει προ δεκαετίας η «Monde» σεργιανίζει στη σημερινή ανθρωπότητα περίπου ως… υποκείμενο νόσημα.

 

Πόσο θλιβερό…

 

Best Of

Ο Πιερρακάκης αναζητεί εσωκομματικές συμμαχίες

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης «βαφτίστηκε» δελφίνος για το μέλλον της...

Η «Ιερή Τράπεζα» της Εκκλησίας… σκανδαλίζει

  Πολλά χρόνια μετά την εμπλοκή του στη διοίκηση του...

Η «πράσινη» Σδούκου και η «γαλάζια» κοινωνική βάση

  Η επιλογή της Αλεξάνδρας Σδούκου για το αξίωμα της...

Υπό διαρκή αμφισβήτηση ο Βεσυρόπουλος στη ΝΔ

    Η επιλογή του Απόστολου Βεσυρόπουλου για το αξίωμα του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική...

Οι (ανεξάντλητες) αντοχές της Δημοκρατίας

  Το λιγότερο ατελές πολίτευμα, το οποίο μας κληρονόμησε η...

Θεωρούμε τη Δημοκρατία τόσο δεδομένη, ώστε την υπονομεύουμε

  Του Μάνου Οικονομίδη Τέτοιες μέρες, είναι δύσκολο για κάθε ατίθαση...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο ποιμένας που έδιωξε το “σκοτάδι” από το Βατικανό

Καρδινάλιος Μπεργκόλιο. Του Μπουένος Άιρες. Αργεντινός. Επαναστάτης.... Ο Πάπας που επέλεξε το όνομα του Φραγκίσκου των φτωχών, των αδύναμων και των περιφρονημένων, ήρθε να απαντήσει...

Στην αγκαλιά του Θεού

Η καρδιά του δεν άντεξε... Γαλήνιος, στην παπική κατοικία στην Κάζα Σάντα Μάρτα του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος "έφυγε" από τη ζωή, το πρωί της...

Η γενναιόδωρη υπομονή της Δημοκρατίας (μας)

  Η αδιαπραγμάτευτη γοητεία και χρησιμότητα της Ιστορίας ως βιωματική εμπειρία και υπενθύμιση αφορμών για εγρήγορση και αφύπνιση. Μια ανατροφοδότηση του εσωτερικού κινήτρου να αντισταθούμε...