Του Κυριάκου Βελισσάριου
Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, το να ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξη μιας χώρας στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, αποτελούσε τίτλο τιμής. Σήμερα, προκαλεί θλίψη, το πόσο τα ευρωπαϊκά ιδεώδη έχουν υποχωρήσει μπροστά στο συμφέρον της συγκυρίας. Το συμφέρον γενικά.
Οι Βρυξέλλες έντυσαν με πανηγυρικό κλίμα την απόφαση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, με τη Γεωργία να ακολουθεί, και τα Δυτικά Βαλκάνια, Σκόπια και Αλβανία να εκνευρίζονται που… περιμένουν τη σειρά τους.
Ακόμη μια διεύρυνση την οποία θα πληρώσει ακριβά η Ενωμένη Ευρώπη. Παραγίναμε… πολλοί. Οι περισσότεροι από όσους… μας κάνουν παρέα τα τελευταία χρόνια μάλιστα, μικρή σχέση έχουν με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Πρώην ανατολικές και πρώην σοβιετικές χώρες. Δημοκρατίες… στο όνομα. Με δικαίωμα βέτο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από ηγεσίες λαών που δεν έχουμε σχέση με την κληρονομιά του Διαφωτισμού. Και… δεν θα αποκτήσουν, επειδή εντάσσονται στην Ευρώπη.
Το παράδειγμα της Ουγγαρίας του Όρμπαν είναι εξόχως χαρακτηριστικό. Το παράδειγμα της Ουκρανίας του Ζελένσκι, επίσης “φωνάζει” από μόνο του. Μέχρι και πριν από μερικούς μήνες, πριν από τη βάρβαρη εισβολή Πούτιν, η Ουκρανία και ο Ζελένσκι θεωρούνταν… τοξικά στοιχεία.
Η Ουκρανία, μια διεφθαρμένη χώρα. Παραδομένη στις συμμορίες του εγκλήματος και τους νεοναζί που κάνουν κουμάντο τις τελευταίες δεκαετίες, ανεξαρτήτως πολιτικής ηγεσίας. Με τον Ζελένσκι μάλιστα, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Και θα το… ξαναθυμηθούμε, μόλις τελειώσει το μαρτύριο του ουκρανικού λαού, εξαιτίας του πολέμου. Δεν θα είναι βέβαια αργά, γιατί πολύ δύσκολα θα καταφέρει η Ουκρανία, όπως και η Μολδαβία, να αλλάξει αρκετά, ώστε να εγκριθεί στο απώτερο μέλλον η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν μιλάμε ωστόσο γι’ αυτό. Μιλάμε για την επιπολαιότητα με την οποία η Ενωμένη Ευρώπη προσεγγίζει το μέλλον της, μέσω μυωπικών διευρύνσεων. Και τον λογαριασμό τον πληρώνουν ακριβά οι Ευρωπαίοι πολίτες.