Η Ευρώπη θα είναι πάντα… γυναίκα

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Η εικόνα στον καθρέφτη θα έχει πάντα γυναικείο χαμόγελο και γοητεία. Η Ευρώπη θα είναι πάντα… γυναίκα. Συνθέτοντας αντιθέσεις και πληθυντικά αφηγήματα. Επιχειρώντας να συμβιβάσει διαφορές. Αναζητώντας τον μέσο όρο και τον κοινό τόπο, χωρίς τους οποίους δεν προχωράς αλλά… βρίσκεις τοίχο.

Για τις ζώσες γενεές, η γυναίκα με τα πιο ζωηρά ταυτοτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα για τη σύγχρονη Ευρώπη είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Η κόρη του πάστορα, που μεγάλωσε στη… λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, σεργιάνισε μέσα σε αντιθέσεις και οξύμωρα, εξελίχτηκε ωστόσο στη βαλβίδα ασφαλείας για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

Ακριβώς επειδή για να υπάρξει μέλλον, θα πρέπει νωρίτερα να υπάρχει… παρόν. Διασφαλισμένο. Και στην εποχή μιας μακράς κρίσης, με αφετηρία την οικονομία και έντονες κοινωνικές επιπτώσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος κατάφερε να λέει την “τελευταία λέξη”. Τις περισσότερες φορές με το βλέμμα στο μέλλον.

Φυσικά η κριτική για τη διαδρομή της είναι μεγάλη. Έτσι συμβαίνει ωστόσο πάντα. Είναι θέμα… μεγέθους. Μεγάλη σε έκταση και μεγάλη σε αποτύπωμα.

Σήμερα που έχει γενέθλια, συμπληρώνοντας τα 67 χρόνια της, ας κοντοσταθούμε, ας αναλογιστούμε την παρουσία της και ας της ευχηθούμε. Ίσως το… πετράδι στο στέμμα της κυριαρχίας της, να είναι η αυθόρμητη διαπίστωση ότι, στη σημερινή οριακή συγκυρία, δεν υπάρχει αξιόπιστος διάδοχος της ηγεμονίας της.

Όχι μονάχα στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα εμπεδώσουμε με επώδυνο τρόπο, μετά την αποχώρησή της, τον Σεπτέμβριο.

Χρόνια πολλά στην… Αγγελική της καρδιάς μας, λοιπόν.

Written by Μαρίκα Λυσιάνθη

Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος