Η επόμενη… “ιέρεια” της παγκόσμιας οικονομίας

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Λίγο έλειψε… Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να προτείνει την ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για άλλα τέσσερα χρόνια, έφερε τη Λέιλ Μπρέναρντ στο… Νο2,  μια ανάσα από την ανάληψη της ευθύνης για τη “μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο”.

Η Μπρέναρντ ήταν η εκλεκτή πολλών κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, που θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να γεφυροποιήσει τις εσωκομματικές διαφορές, σε σχέση με τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος προσεγγίζεται ως τεχνοκράτης και με μικρότερο πολιτικό αποτύπωμα.

Η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν φυσικά, είναι εκείνη που έχει ενορχηστρώσει από το παρασκήνιο τις επιλογές του Τζο Μπάιντεν. Ο Τζερόμ Πάουελ την είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της Fed, με σχετική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, η δική της ομάδα ωστόσο ήταν εκείνη που συνέχισε να κινεί τα νήματα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Όπως ο Πάουελ, έτσι και η Μπρέναρντ βρίσκονται σε… ψυχική απόσταση από τη Wall Street. Και η νέα Αντιπρόεδρος της Fed, προβάλλει ήδη ως η επόμενη “ιέρεια” της παγκόσμιας οικονομίας, για τον αναμενόμενα παρεμβατικό ρόλο της.

 

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος