Η επιτυχία του Θάνου Σιαφάκα με τις αποκαλύψεις Τσιάρα για τη Συνεπιμέλεια

Του Μανώλη Κομνηνού

 

Μια ακόμη δημοσιογραφική επιτυχία κατέγραψε ο Θάνος Σιαφάκας, ο οποίος φιλοξένησε στην εκπομπή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, και ανέδειξε το μείζον θέμα της Συνεπιμέλειας.

Ο Θάνος Σιαφάκας παρουσίασε στον Κώστα Τσιάρα κρίσιμες πτυχές ενός ακανθώδους ζητήματος, που επηρεάζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, και ο Κώστας Τσιάρας προχώρησε σε αποκαλύψεις, τόσο για τον πυρήνα του σχετικού νομοσχεδίου, όσο και για επιμέρους λεπτομέρειες.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρονται τα εξής:

Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δυο γονιών, δεν πρέπει να προκαλούνται πιέσεις και ψυχολογικά προβλήματα στη ζωή τους. Ο νέος νόμος προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη και κουλούρα, ακριβώς πάνω σ’ αυτό, την προστασία και την ενίσχυση των παιδιών αναφέρει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Ο κ. Τσιάρας μίλησε για μια σημαντική μεταρρύθμιση ύστερα από 40 ολόκληρα χρόνια.

Σχετικά με το 1|3 της επικοινωνίας του γονέα με το παιδί του, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι αυτό αποτελεί βάση για τον δικαστή, ώστε να κρίνει αν μπορεί στη συνέχεια να προχωρήσει σε κάτι πιο γενναίο, ακόμη και στο 1|2. Θα υπάρχει ένα point system που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το γονιό. Αν ασκείται βία ή αν υπάρχει κακοποίηση, είναι προφανές ότι θα μπορούσαμε να φθάσουμε μέχρι και την αφαίρεση της επιμέλειας σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης μετά και τις καταγγελίες της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να επαναφέρει τη ρύθμιση της μη παραγραφής, μέχρι την ενηλικίωση του θύματος ενώ σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι ο ίδιος θα ήταν υποστηρικτής μιας ρύθμισης που θα καθιέρωνε συλλήβδην τη μη παραγραφή για τέτοια θέματα.

Τέλος, για τις περιπτώσεις άσκησης βίας σε επαγγελματίες και δημοσίους λειτουργούς (γιατρούς, εφοριακούς, εργαζομένους στο μετρό κ.λ.π) ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε ένα πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο με αυστηρότερες δηλαδή διατάξεις και ποινές.

 

Written by Μανώλης Κομνηνός

Ο Μανώλης Κομνηνός είναι δημοσιογράφος