Η εμμονή των Δημοκρατικών προσέφερε (πολιτικό) οξυγόνο στον Τραμπ

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι εξελίξεις ήταν περίπου προδιαγεγραμμένες. Η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, για τα εφιαλτικά γεγονότα με την εξέγερση και εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο, προσέφερε στον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ το πολιτικό οξυγόνο που χρειαζόταν, για να συνεχίσει να παρεμβαίνει στον δημόσιο βίο και να επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Η εμμονή των Δημοκρατικών αποδείχτηκε άσφαιρη. Αναζητούσαν 17 Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές για να γυρίσουν την πλάτη τους στον Ντόναλντ Τραμπ, κατάφεραν να βρουν μόλις 7, και το σκορ 57-43 υπέρ της καταδίκης του, οδήγησε στην απαλλαγή του, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε το αποτέλεσμα, επίσης όπως αναμενόταν. Και… προειδοποίησε ότι το κίνημα της κοινωνίας που τον στηρίζει… μόλις ξεκίνησε, κάτι που σημαίνει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αλλά και συνολικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν αισθάνεται αρκετά ισχυρό για να τον καταδικάσει, και περιορίζεται στο να παίρνει αποστάσεις. Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί συγχέουν τη δημόσια διαπόμπευση με την κοινωνική καταδίκη. Και ο διχασμός που επικρατεί τα τελευταία αρκετά χρόνια στην Αμερική, συνεχίζεται.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής