Του Μάνου Οικονομίδη
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 27 Μαϊου 2023
Η γοητεία της ετυμηγορίας ενός λαού. Σύνθετη, πολυεπίπεδη, πολυπαραγοντική, χωρίς στοιχεία στασιμότητας. Σε διαρκή κίνηση. Μεταβάλλοντας ισορροπίες και ρόλους. Ξεκινώντας καινούριες σελίδες και κλείνοντας προηγούμενα βιβλία.
Οι κάλπες της 21ης Μαϊου στη χώρα μας διαμορφώνουν συνθήκες ακόμη μιας Νέας Μεταπολίτευσης. Με τη μετατόπιση κοινωνικών ακροατηρίων και τη σύνθεση πλειοψηφιών που καλούνται να αντέξουν στη φθορά της συγκυρίας και των κοστογόνων δεδομένων που θα υπάρχουν στον διεθνή περίγυρο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Η θηριώδης πλειοψηφία που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως κεντρική αφετηρία την ιστορική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ άλλοτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν έχει καταγραφεί να υφίσταται τόσο μαζική απώλεια της κοινωνικής βάσης της μια Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δηλαδή, το κόμμα που δεν ασκεί εξουσία να… αυτοδιαλύεται, και η εν ενεργεία κυβέρνηση να καταγράφει οριακά κέρδη.
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» της ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι ο επόμενος προορισμός των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία, λίγοι προτίμησαν μικρότερα κόμματα, αρκετοί επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι έμειναν σπίτι τους. Επέλεξαν την πάντα βολική εκλογική συμπεριφορά της αποχής.
Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν ήταν ποτέ Αριστεροί. Η Αριστερά στη χώρα μας άλλωστε, στη… μη κομμουνιστική εκδοχή της, σεργιάνιζε πάντοτε στα επίπεδα του 3%-4%. Οι ψηφοφόροι αυτοί προέρχονται από την ιστορική βάση του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ. Και η τάση της… κοινής λογικής υποψιάζει ότι εκεί θα επιστρέψουν. Αν όχι άμεσα και μαζικά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, στις επόμενες κάλπες που θα στηθούν στη χώρα. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.
Μετά την εθνική τραγωδία των Μνημονίων, ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εκπροσώπησης της κοινωνικής αγανάκτησης κλείνει. Η χρησιμότητα της περαιτέρω ύπαρξής του έχει θνησιγενή και δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα επιστρέφει, με όρους και ισορροπίες που μένει να διαμορφωθούν οριστικά, στον παλαιό ιστορικό δικομματισμό, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κίνηση. Δηλαδή σε μετάβαση. Αναζητώντας εκείνους που θα την εμπνεύσουν ή έστω θα ανεχτεί…