Η ευκαιρία της Νίκι Χέιλι να ξαναγίνει… υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Οι σεισμικές δονήσεις που έχει προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ η άγαρμπη επιλογή του Τζο Μπάιντεν για βεβιασμένη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, και επί της ουσίας παράδοση της χώρας στα χέρια των Ταλιμπάν, δεν περιορίζονται στη σοβαρή μείωση της δημοφιλίας του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου, και στις πιέσεις που του ασκούνται να… πάρει κεφάλια.

Οι μετρήσεις δείχνουν ήδη ότι η τάση που είχε καταγραφεί υπέρ των Ρεπουμπλικανών, με φόντο τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022 για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, παγιώνεται και διευρύνεται, ενώ την ίδια στιγμή, το κάζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν επιτρέπει σε στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με προεδρικές φιλοδοξίες να… ξαναπιάσουν το σχετικό νήμα.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Νίκι Χέιλι. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και πάλαι ποτέ εκλεκτή του Ντόναλντ Τραμπ, προτού του γυρίσει την πλάτη και έκτοτε πέσει στη δυσμένειά του, βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο και να μιλήσει για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που φυσικά κατέχει σε επάρκεια.

Τα ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στέκονται στην “επιστροφή” της Νίκι Χέιλι, καθώς ενόψει 2024, και εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ… παραμερίσει την τελευταία στιγμή για λογαριασμό κάποιου άλλου υποψηφίου, ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις έμοιαζε να παίζει χωρίς αντίπαλο.

Πλέον, η… αγαπημένη του “βαθέως κράτους” των Ρεπουμπλικανών, αλλά και του Ισραήλ, διαβλέπει μια ευκαιρία να διεκδικήσει το πεπρωμένο που πίστευε ότι έχει στερηθεί.

 

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος