Η δουλειά (του Πούτιν) έγινε…

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Τα γέλια που ακούγονται από το Κρεμλίνο, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, για… σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτι να στηρίξει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ το 2016, λόγω της… αστάθειας του χαρακτήρα του εκκεντρικού μεγιστάνα του real estate, αντιμετωπίζονται από τη Μόσχα με συμπάθεια.

Κανείς δεν ξεχνάει άλλωστε την έρευνα της Επιτροπής Μιούλερ, που ο Τραμπ περιέγραφε ως “κυνήγι μαγισσών”, για την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Εκείνο που υποτιμούν οι περισσότεροι είναι ότι, από κάθε σχετική συζήτηση, κερδισμένος βγαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και μόνο. Ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίζεται να έχει τη δυνατότητα να… αλλοιώσει ή έστω να επηρεάσει τη βούληση των Αμερικανών πολιτών, όπως εκφράστηκε αυτή στις κάλπες του 2016.

Η δε παρουσία του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο για τέσσερα χρόνια, έκανε τόσο μακροπρόθεσμη ζημιά στη δυνατότητα των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη διεθνή παντοδυναμία που τους χάρισε η επικράτηση στον Ψυχρό Πόλεμο, που εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι… η δουλειά του Πούτιν έγινε. Με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος