Της Κατιάνας Ναυπλιώτου
Η πρόταση του Έλον Μασκ για επιθετική εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών του Twitter, προκάλεσε το αναμενόμενο… σοκ στην αγορά. Το ποσό των 43 δισεκατομμυρίων δολαριών, που έβαλε στο τραπέζι ο εκκεντρικός μεγιστάνας, είναι εντυπωσιακό. Περισσότερο εντυπωσιακή ωστόσο είναι η απήχηση της πρωτοβουλίας του, από την… ανοιχτή θάλασσα των χρηστών, όχι μόνο του Twitter, αλλά και άλλων social media. Ενθουσιασμός.
Ανεξαρτήτως της κατάληξης, δηλαδή του αν η ιδιοκτησία του Twitter θα δεχθεί την πρόταση εξαγοράς από τον Έλον Μασκ, στη συζήτηση εντάχθηκε, και μάλιστα με ένταση, το διακύβευμα της ελεύθερης γνώμης. Και της διατύπωσής της. Χωρίς λογοκρισία. Το Twitter απέκλεισε από την πλατφόρμα του τον Ντόναλντ Τραμπ, και αρκετοί χρήστες έχουν δει να αποκλείονται, λόγω των απόψεών τους.
Υπό την αίρεση ότι οι απόψεις αυτές δεν είναι αντικειμενικά μη συμβιωτικές με τη Δημοκρατία, και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, το κακό με τις απαγορεύσεις έχει παραγίνει. Εκείνοι που πανηγυρίζουν για την προοπτική “διόρθωσης” στη λογοκρισία, με την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, προσδοκούν ότι η πλατφόρμα θα αποκτήσει μεγαλύτερη διαφορετικότητα. Ίσως και εσωτερική Δημοκρατία.
Και μόνο η διαπίστωση του προβλήματος, συνιστά μια μικρή νίκη. Αν λυθεί το πρόβλημα, ακόμη καλύτερα.