Η Δημοκρατία χρειάζεται φροντίδα… Οι συμβουλές της Μέρκελ στην Αμερική (του Μπάιντεν)

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Ο “τελευταίος χορός” της Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον είχε έντονα συναισθηματικά χαρακτηριστικά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο την κεντρική πολιτική και μαζί της τη φυσική πολιτική ηγεσία της χώρας της και της Ενωμένης Ευρώπης.

Ως η ηγέτιδα του… απέναντι κόσμου λοιπόν, βρέθηκε στην Ουάσινγκτον, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και να τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο “Johns Hopkins”.

Κι αν η συνάντηση με τον 46ο Πρόεδρο των ΗΠΑ κινήθηκε σε αναμενόμενα μονοπάτια, με ευχές για την πρόοδο του Δυτικού Κόσμου, αλλά και με επαναβεβαίωση των διαφορών των δυο χωρών, ειδικά σε ζητήματα αγωγών, όπως τον Nord Stream 2, η Γερμανίδα απερχόμενη Καγκελάριος μας χάρισε μια ανθεκτική αλήθεια, αναφορικά με τη Δημοκρατία, με την ομιλία της στο Πανεπιστήμιο.

“Η Δημοκρατία χρειάζεται φροντίδα. Διαρκή”, ήταν η εμβληματική αποστροφή της Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την υποχρέωση των ηγεσιών αλλά και των κοινωνιών, να μην αφήνουν απροστάτευτο, το αρτιότερο πολίτευμα που επινόησε η ανθρώπινη σκέψη.

 

 

 

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος