Η διάψευση για τον Μπάιντεν που… δεν πείθει κανέναν

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Το χαμόγελο με το οποίο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι συνόδευσε την καταφατική απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ήταν… καρφιτσωμένο.

Η διάψευση της φημολογίας για διακριτική απόσυρση του 46ου ενοίκου του Λευκού Οίκου, δεν πείθει κανέναν. Και το γεγονός ότι η εκπρόσωπος Τύπου του Οβάλ Γραφείου αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για το θέμα, λέει από μόνο του… τα πάντα.

Ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν, που γιόρτασε στις 20 Νοεμβρίου τα γενέθλιά του, έχει καταγράψει ραγδαία, μεγάλη και απρόσμενη πτώση στη δημοφιλία και την αποδοχή του έργου του από την αμερικανική κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, ένα εχθρικό Κογκρέσο θα τον κρατήσει όμηρο για το δεύτερο μισό της θητείας του, η Κάμαλα Χάρις έχει απαξιωθεί… περισσότερο και από τον ίδιο στην αμερικανική κοινωνία, και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος κινούνται ήδη δυνάμεις για μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση το 2024.

Ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου “έκλεψε” το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, με την παρασκηνιακή υπόσχεση ότι θα είναι Πρόεδρος μιας θητείας, και το 2024 θα ανοίξει δρόμο για ένα από τα στελέχη της νεώτερης γενιάς, μια στρατηγική που του επέτρεψε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή εσωκομματική συνοχή.

Το 2024, θα είναι 82 ετών. Η διαδοχή έχει ήδη ξεκινήσει, παρά τις καθησυχαστικές διαψεύσεις του Λευκού Οίκου.

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής