Η ατελής επικράτηση της Μέρκελ απέναντι στην Ακροδεξιά

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Η Ιστορία θα διατηρήσει πληθωρική γενναιοδωρία στην πολυεπίπεδη κρίση της για την Άνγκελα Μέρκελ. Η κόρη του πάστορα, που μεγάλωσε στη λάθος πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, διαμόρφωσε την προσωπικότητά της στη βάση της διαρκούς αναζήτησης του φιλελευθερισμού, που δεν γνώρισε ως νεαρό κορίτσι, τότε δηλαδή που τα όνειρα δεν έχουν φρένο.

Αποχωρεί από την ηγεσία της ισχυρότερης χώρας της Ενωμένης Ευρώπης, μετά από 16 συναρπαστικά αλλά κάθε άλλο παρά ανέμελα χρόνια. Το 2005, επικράτησε οριακά του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ηγήθηκε της πρώτης κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και το SPD, στη διαδρομή του χρόνου ωστόσο, κατάφερε να συρρικνώσει τον ιστορικό αντίπαλο του μεγαλύτερου κόμματος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, σε ποσοστά… ντροπής.

Διαχειρίστηκε την παγκόσμια οικονομική κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 και θα μπορούσε να πνίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Τόσο η γερμανική οικονομία όσο και η ευρωζώνη στάθηκαν όρθιες, με τις ακραίες θυσίες του ελληνικού και άλλων λαών του ευρωπαϊκού Νότου, κάπως έτσι ωστόσο το κοινό ευρωπαϊκό ιδεώδες δεν παραδόθηκε στις στάχτες της Ιστορίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίστηκε τα προσφυγικά ρεύματα και εσχάτως την πανδημία του κορονοϊού. Κατάφερε να εξελιχθεί στην τελευταία θεματοφύλακα του κοινωνικού φιλελευθερισμού,  την “ιέρεια” του μεσαίου χώρου, που γονιδιακά είναι προσανατολισμένος να αντιμάχεται τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, όπως συνήθιζε να λέει ο Κώστας Καραμανλής.

Η ακροδεξιά άλλωστε, μονάχα από μια μετριοπαθή Κεντροδεξιά μπορεί να ηττηθεί, όχι από τις πολιτικές δυνάμεις στα Αριστερά του Κέντρου του πολιτικού φάσματος, και η Άνγκελα Μέρκελ είχε πλήρη επίγνωση της συγκεκριμένης παραμέτρου ανάλυσης της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Εκεί, η υστεροφημία της μένει ατελής, όπως και η επικράτησή της απέναντι στην ακροδεξιά. Τη φρέναρε, αλλά δεν κατάφερε να την εξαφανίσει από τα βιβλία της Ιστορίας του ζώντος παρόντος. Ούτε μέσα στη Γερμανία, ούτε στις χώρες-δορυφόρους όπως την Αυστρία και την Ουγγαρία, ούτε συνολικά στην Ενωμένη Ευρώπη.

Μια σκιά στη διαδρομή μιας “μεγάλης κυρίας”. Χωρίς εκείνη, η μάχη απέναντι στην αποκρουστική συμπεριφορική παρακμή της ακροδεξιάς, στον δημόσιο βίο κάθε ευρωπαϊκής χώρας, θα είναι περισσότερο δυσχερής. Η Ευρώπη που αποχαιρετά η Άνγκελα Μέρκελ άλλωστε, είναι ένα μελαγχολικό μόρφωμα αθροιζόμενων συμφερόντων. Όχι κοινών ιδεών και οραμάτων.

Με ηγέτες… από το κάτω ράφι. Μια “παιδική χαρά”, όπως θα έλεγε η “Monde”.

Best Of

Χατζηδάκης: Η κυβέρνησή μας προχωρά στο δρόμο της Ευρώπης

«Θέτω στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν το νομοσχέδιο αυτό...

Οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία...

Η βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων από τον Κώστα Μπακογιάννη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς του στα...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Σούνακ κέρδισε τους (υπερ) συντηρητικούς με την απρέπεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά...

Η κυβέρνηση Σούνακ προωθεί νομοσχέδιο για να μπλοκάρει την… έξοδο των Γλυπτών από τη χώρα

Η ασέβεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

Η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τους κληρονόμους των σφετεριστών των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπόθεση του Γλυπτών του Παρθενώνα προσφέρεται για διαχρονικό...

Τα Ευχοστολίδια έκαναν την προσφορά χριστουγεννιάτικη παράδοση

Για 10η συνεχή χρονιά ο ΟΠΑΠ κάνει πραγματικότητα χιλιάδες...

Τάσος Παππάς: Τα κόμματα και οι θεωρίες συνωμοσίας

Γράφει ο Τάσος Παππάς Πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"   Κατά κανόνα οι...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο Σούνακ κέρδισε τους (υπερ) συντηρητικούς με την απρέπεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την ώρα που τα ελληνικά αλλά και τα βρετανικά ΜΜΕ... κακοποιούν τον Ρίσι Σούνακ για την ακραία απρέπειά του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά...

Η κυβέρνηση Σούνακ προωθεί νομοσχέδιο για να μπλοκάρει την… έξοδο των Γλυπτών από τη χώρα

Η ασέβεια του Ρίσι Σούνακ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει και... συνέχεια. Όπως καταγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ σε σχετικά ρεπορτάζ τους, η κυβέρνηση των Συντηρητικών...

Η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τους κληρονόμους των σφετεριστών των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η υπόθεση του Γλυπτών του Παρθενώνα προσφέρεται για διαχρονικό αναστοχασμό. Μια πρώην αυτοκρατορία, η Μεγάλη Βρετανία περνάει από γενιά σε γενιά το ταυτοτικό αποτύπωμα του...