Η απόφαση με την οποία ο Μπάιντεν μπορεί να… καταστρέψει (και) την (παγκόσμια) οικονομία

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Οι αρχές του 2022 απέχουν ακόμη αρκετά, στις Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το αν ο Τζερόμ Πάουελ θα παραμείνει στο αξίωμα του Προέδρου της Fed.

Μια απόφαση την οποία θα κληθεί να πάρει ο Τζο Μπάιντεν, και μπορεί να… καταστρέψει την οικονομία των ΗΠΑ, και μαζί της την παγκόσμια οικονομία, στη σκιά των δραματικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις, το επιτελείο Μπάιντεν δείχνει σήμερα να τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τη Τζάνετ Γιέλεν να έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Η σημερινή Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και προκάτοχος του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Fed, εκτιμά ότι ο διάδοχός της μπορεί να εγγυηθεί την αρμονική συνεργασία των θεσμών της Αμερικής, ώστε να αποτρέψει τυχόν δραματικές συνέπειες στην αγορά.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η φιλολαϊκή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, που απαιτεί από τον Μπάιντεν αλλαγή ηγεσίας στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Και το Οβάλ Γραφείο προετοιμάζεται από τώρα για τη μεγάλη μάχη.

Written by

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής