Η Αντιπρόεδρος που… διορθώνει την (εξωτερική) πολιτική του Προέδρου

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Καθώς πλέον σεργιανίζουμε στον δεύτερο μήνα της διακυβέρνησης Μπάιντεν, είναι προφανές ότι η Κάμαλα Χάρις κρατάει στα χέρια της τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής.

Η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν εκείνη η οποία συνομιλούσε από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης με ξένους ηγέτες, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως φάνηκε ωστόσο από την επικοινωνία της με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στις αρμοδιότητές της βρίσκεται και η… διόρθωση της εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν.

Σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου στο Ισραήλ, η Κάμαλα Χάρις… έκανε δώρο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου την επαναβεβαίωση της στρατηγικής συμμαχίας του Τελ Αβίβ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα με φόντο τις… απειλητικές ιαχές του Μπίμπι κατά του Ιράν.

Την ώρα μάλιστα που το… επιτελείο Ομπάμα, το οποίο κάνει κουμάντο και στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν, εργάζεται για να ξαναζωντανέψει τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Κάμαλα Χάρις… κάνει τη δουλειά της.

Written by

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος