Η… συνωμοσία για τον επόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Ίσως τελικά ο Γιόσι Κοέν δεν προλάβει να ανταλλάξει το κοστούμι του επικεφαλής της Μοσάντ με εκείνο του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Με φόντο τις νέες πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου του 2021, τέταρτες μέσα σε διάστημα δυο ετών, το σχέδιο Νετανιάχου να παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας του Λικούντ και του… έθνους στον Γιόσι Κοέν, συναντά δυσκολίες υλοποίησης.

Η αλλαγή φρουράς προσδιοριζόταν για το καλοκαίρι του 2021, οι πρόωρες εκλογές ωστόσο φέρνουν σε δύσκολη θέση τον “Βασιλιά Μπίμπι”. Μπορεί το Λικούντ να συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το κόμμα Νέα Ελπίδα του Γκιντεόν Σαάρ ωστόσο, είναι ήδη δεύτερο, και συρρικνώνει περαιτέρω τη διαφορά.

Ο Σαάρ, άλλοτε Νο2 του Λικούντ, συνιστά μια ιστορική πρόκληση για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν έναν τόσο υπολογίσιμο αντίπαλο από τα δεξιά, που να… ομιλεί την ίδια γλώσσα με την κοινωνική και εκλογική βάση του.

Στο Ισραήλ μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει τα… σενάρια συνωμοσίας. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μετεκλογικό σκηνικό θα είναι νεφελώδες, με οριακές συμμαχικές πλειοψηφίες εντός της Κνεσέτ, κάτι που σημαίνει ότι πρωταγωνιστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα διαδραματίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρούβεν Ρίβλιν.

Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Ρίβλιν έδωσε τη νικηφόρα μάχη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά τις υπονομευτικές προσπάθειες του Νετανιάχου, ο Σαάρ ήταν ο επικεφαλής της καμπάνιας του. Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα της… εκδίκησης, με τον Ρούβεν Ρίβλιν να δίνει μετεκλογικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκιντεόν Σαάρ και όχι στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εφόσον διαπιστώσει ότι… συντρέχουν οι σχετικές ισορροπίες εντός της νέας Κνεσέτ.

Written by

Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής