Η (σκληρή) μάχη για να μην… παραδοθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στον Τραμπ

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Η απόφαση του επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι, να μεταβεί στη Φλόριντα, να συναντηθεί στο Μαρ-α-Λάγκο με τον Ντόναλντ Τραμπ, να δημοσιεύσει τις σχετικές φωτογραφίες και να… πανηγυρίσει για το θετικό κλίμα του τετ-α-τετ, προκάλεσε πλήθος συζητήσεων στην Ουάσινγκτον.

Ο ΜακΚάρθι, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δεν έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Επιχειρεί λοιπόν να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής, ώστε να μην εξωθηθούν στα άκρα οι σχέσεις του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά αντιθέτως να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης, με φόντο τις πολιτικές μάχες του μέλλοντος. Τις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022 για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και τις προεδρικές εκλογές του 2024 για τον Λευκό Οίκο.

Η πλευρά του Κέβιν ΜακΚάρθι εκτιμά ότι… η δουλειά έγινε, και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους, στις μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Κάτι φυσικά που… λίγοι πιστεύουν, με τους περισσότερους να προδικάζουν ότι το παζάρι των δυο πλευρών θα συνεχιστεί.

Η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την προσπάθεια να μην… παραδοθεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους ακραίους που τον στηρίζουν.  Ο συμβιβασμός απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές. Μόνο που για τους Ρεπουμπλικανούς θα είναι περισσότερο… επώδυνος.

 

Written by Κυριάκος Βελισσάριος

Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής