Η “σκιώδης Πρόεδρος” των ΗΠΑ δεν είναι η… Κάμαλα Χάρις

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Μια ωδή στην υπομονή, την εξεύρεση των κατάλληλων ισορροπιών και τη γενναία και συνεπή υπεράσπισή τους… Κάπως έτσι μπορεί να διακρίνει κανείς τις πρώτες πινελιές της αμερικανικής νέας διακυβέρνησης, με τον “θεραπευτή” Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας προωθητικής… ισορροπίας τρόμου. Οι δικοί του άνθρωποι, λίγοι και μάλλον… χαμηλών τόνων, οι άνθρωποι της Κάμαλα Χάρις, θορυβώδεις και άγαρμποι, λόγω των προεδρικών φιλοδοξιών της νέας Αντιπροέδρου ενόψει 2024, και οι άνθρωποι του Μπαράκ Ομπάμα, που συνθέτουν την πλειοψηφία, κάθε άλλο παρά… σιωπηλή.

Από την επιλογή κιόλας των μελών της κυβέρνησής του, και των προσώπων που κατέλαβαν τις βασικές θέσεις εξουσίας στο νέο Οβάλ Γραφείο, όλοι διέβλεπαν ότι ο Τζο Μπάιντεν αξιοποιούσε την πολυετή εμπειρία του, για να υφάνει ένα μωσαϊκό… ανοχής της μιας ομάδας επιρροής έναντι της άλλης. Διέβλεπαν ωστόσο και κάτι ακόμη. Ότι η πανίσχυρη “ομάδα Ομπάμα” θα επιχειρούσε, δια της Σούζαν Ράις, να κρατήσει τα κλειδιά της διακυβέρνησης. Προς τα εκεί οδεύουμε.

Η πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, παραμείνει “προστατευόμενη” του Μπαράκ Ομπάμα. Ήταν το τελευταίο όνομα που έσβησε από τη λίστα του ο Τζο Μπάιντεν, προτού καταλήξει στην επιλογή της Κάμαλα Χάρις για την Αντιπροεδρία, και ένα από τα τελευταία που επίσης έσβησε, όταν προτίμησε τον Άντονι Μπλίνκεν για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κάποιοι θα μιλούσαν για δυο ήττες. Η Σούζαν Ράις και ο… Μπαράκ Ομπάμα χαμογελούν με νόημα. Ως υπεύθυνη του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής, στο οποίο την τοποθέτησε ο Τζο Μπάιντεν, η Σούζαν Ράις έχει την κατάλληλη βιτρίνα για να “τρέχει” τα ηνία του Λευκού Οίκου από το παρασκήνιο. Ήδη στα αμερικανικά ΜΜΕ φιλοξενούνται ρεπορτάζ και αναλύσεις που την περιγράφουν ως “σκιώδη Πρόεδρο”, με τη συναίνεση του Τζο Μπάιντεν και την προτροπή του Μπαράκ Ομπάμα.

Η “απουσία” της Κάμαλα Χάρις, λόγω της ανάγκης να αφιερωθεί στη μοιρασμένη στο 50-50 Γερουσία, προσφέρει στη Σούζαν Ράις τον ζωτικό χώρο που χρειάζεται, για να κερδίσει η ίδια έδαφος. Με προώθηση δικών της ανθρώπων, και την ενίσχυση της επιρροής της έναντι του κύκλου των στενών συνεργατών του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αποδειχθεί χαρισματικός τακτικιστής. Η προσοχή του είναι στραμμένη στο 2024. Τότε που η Μισέλ Ομπάμα θα… αρνηθεί και πάλι, εκτός απροόπτου, να διεκδικήσει την Προεδρία των ΗΠΑ. Η Κάμαλα Χάρις είναι το προφανές φαβορί, με τον ίδιο να τη στηρίζει. Η Σούζαν Ράις ωστόσο είναι “ο άνθρωπός του”. Και μέσα σε τέσσερα χρόνια, πολλά μπορούν να συμβούν, σε μια Αμερική βαθιά διαιρεμένη και κοινωνικά διχασμένη, ειδικά αν στις Ενδιάμεσες Εκλογές του 2022, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, οι Ρεπουμπλικανοί “επιστρέψουν”, με μια μεγάλη ανατροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και μια οριακή επικράτηση στη Γερουσία.

Περί σχεδίων και σεναρίων λοιπόν, ούτε λόγος. Η υπόθεση της Προεδρίας των ΗΠΑ μετά τον Τζο Μπάιντεν δείχνει να εξελιχθεί σε μονομαχία γυναικών. Εκτός κι αν, το άστρο του Πιτ Μπούτετζετζ βρει τη διέξοδο προς το φως…

Written by

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας