Η ευκαιρία του Μπάιντεν να γνωρίσει τον… επόμενο Νετανιάχου

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η αυθόρμητη προτροπή κάθε… ιστορικού του μέλλοντος προς τις γενιές που έρχονται, είναι “να ζουν σε ενδιαφέροντες καιρούς”. Η ζώσα συγκυρία να μην λειτουργεί ως βαρετό συμπλήρωμα και συνέχεια της κανονικότητας που κληρονομήσαμε, αλλά να τη μπολιάζει με καινούρια στοιχεία ταυτότητας. Το μονοπάτι της προόδου θα ανανεώνεται, και θα οδηγεί με τη διαδικασία αυτή σε καινούριες λεωφόρους.

Οι καιροί μας είναι σκανδαλιστικά ενδιαφέροντες. Με στοιχεία μελαγχολικής τραγικότητας, αν συνυπολογίσει κανείς τη δραματική ανατροπή της φυσικής ροής της ζωής, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο, ποιός θα περίμενε αλήθεια, πριν από μερικά χρόνια, η περισσότερο… μυστικιστική Υπηρεσία Πληροφορίων στον πλανήτη, να ασκεί (και) διπλωματία; Όχι στις σκιές. Στο φως της ημέρας.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, το αφεντικό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και να συζητήσει μαζί του τις θέσεις του Τελ Αβίβ γύρω από την πρόθεση της νέας διακυβέρνησης του Λευκού Οίκου να ζωντανέψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που φέρει την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα, και αναίρεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με φόντο τις νέες, τέταρτες μέσα σε δυο χρόνια, πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δίνει μια ιστορική μάχη επιβίωσης. Ο Γιόσι Κοέν, η θητεία του οποίου στη Μοσάντ λήγει το καλοκαίρι, καταγράφεται εδώ και πολύ καιρό ως ο “διάδοχος”, εκείνος στον οποίο ο “Βασιλιάς Μπίμπι” θα δώσει το δαχτυλίδι της εξουσίας, είτε μετά από ήττα σε εκλογές, είτε, πιο λογικά, μετά από ανανέωση της λαϊκής εντολής και μερικά ακόμη βήματα στην πρωθυπουργία.

Ο Γιόσι Κοέν έχει διαδραματίσει τα τελευταία χρόνια ρόλο… αντιπροσώπου του Νετανιάχου, σε δύσκολες διπλωματικές αποστολές, με κορυφαία τη “συνθηκολόγηση” με χώρες του αραβικού κόσμου, που μέχρι πρότινος επιθυμούσα να… βομβαρδίσουν το Ισραήλ.

Στην πολιτική και οικονομική ελίτ του Τελ Αβίβ, η παρουσία του Γιόσι Κοέν τείνει να προσλάβει μυθικές διαστάσεις. Μια καλήγ ευκαιρία για τον Τζο Μπάιντεν λοιπόν, να γνωρίσει τον… επόμενο ή μελλοντικό Νετανιάχου.

Written by

Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας