H Ρένα Δούρου δίνει προτεραιότητα στην προώθηση παρεμβάσεων κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης


 
«Υπάρχουν πάντα δύο τρόποι αντιμετώπισης μεγάλων, πολυπαραγοντικών φαινομένων, όπως είναι αυτό της ουσιοεξάρτησης. Ή σηκώνουμε τα μανίκια, και δουλεύουμε όλοι μαζί, συλλογικά, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς προκαταλήψεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ή επιλέγουμε την υποκρισία και την εσωστρέφεια, με το πρόσχημα ότι δήθεν το θέμα “δεν μας αφορά”, και ότι αφορά άλλα επίπεδα της Πολιτείας. Επιχειρώντας, με άλλα λόγια, να κρύψουμε το θέμα κάτω από το χαλί…». Αυτά τόνισε σήμερα η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ημερίδα για την παρουσίαση της πορείας του προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Αναφερόμενη στο καινοτόμο πρόγραμμα «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών», η Περιφερειάρχης επισήμανε ότι «στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης σε δύο επίπεδα».
«Στο επίπεδο των χρηστών ουσιών και στο επίπεδο του κοινωνικού συνόλου, μέσα από μια αλυσίδα συνέργειας και αλληλεγγύης. Μακριά από φοβικές προσεγγίσεις αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των χρηστών ουσιών. Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας αφενός, και την αποφόρτιση των πολλαπλά βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της πρωτεύουσας, μέσα από τις στοχευμένες δράσεις των “Ομάδων Δουλειάς στον Δρόμο”, που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν από τα τέλη Οκτωβρίου, στηρίζοντας, βοηθώντας και ενημερώνοντας τους χρήστες ουσιών συμπολίτες μας, μέσα από τη διανομή του “Οδηγού Επιβίωσης για Χρήστες Ουσιών στην Αθήνα”».
“Επιλέξαμε τη συλλογική δουλειά με κοινωνικό πρόσημο για όλους τους συμπολίτες μας”
«Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες, έχει κάνει την επιλογή της εδώ και 4.5 χρόνια. Είναι η επιλογή της συλλογικής δουλειάς με κοινωνικό πρόσημο για όλους τους συμπολίτες μας, γιατί η κοινωνική πολιτική αποτελεί για τη Διοίκησή μας προτεραιότητα. Μια προτεραιότητα που υπηρετούμε συνειδητά, είτε με προγράμματα σαν αυτό, είτε με τη στήριξη υποδομών, όπως είναι τα Κέντρα Κοινότητας, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Ατόμων με Αναπηρία», υπογράμμισε η Ρένα Δούρου.
Η Περιφερειάρχης έκανε λόγο για μία εκδήλωση που αποτυπώνει «την πεμπτουσία της αντίληψης που έχει η Διοίκησή μας, για τη λειτουργία και την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Μια λειτουργία και αποστολή που υπερβαίνει κατά πολύ τη γραφειοκρατική προσέγγιση. Μια λειτουργία και αποστολή δυναμική, στο πλευρό όλων των πολιτών. Είτε πρόκειται για νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν πράξη το επιχειρηματικό τους σχέδιο, είτε πρόκειται για χρήστες ουσιών συμπολίτες μας. Η Περιφέρεια σε όλες τις περιπτώσεις οφείλει να δρα συλλογικά, συνεκτικά, αποτελεσματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οφείλει να δίνει το παρών σε όλες τις περιστάσεις. Στα εύκολα και κυρίως στα δύσκολα. Όπως είναι η υπόθεση της ουσιοεξάρτησης – της σύγχρονης αυτής πολυπαραγοντικής μάστιγας» συνέχισε η ίδια.
“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, ρόλο πρωτοβουλιακό, ρόλο παρεμβατικό, ρόλο καθοριστικό”
«Και δεν σταματάμε εδώ» τόνισε η Ρένα Δούρου. «Μέσω του ΠΕΠ Αττικής, χρηματοδοτούμε 9 δράσεις για δομές και υπηρεσίες μείωσης της βλάβης στον τομέα των εξαρτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 6.500.000 ευρώ». «Αυτές οι παρεμβάσεις δεν αποτελούν περιστασιακές, αποσπασματικές ενέργειες. Συνιστούν ψηφίδες του μεγαλύτερου μωσαϊκού κοινωνικής αλληλεγγύης της Περιφέρειας Αττικής. Ψηφίδες ζωής και στήριξης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Ψηφίδες ενταγμένες σε μια ολιστική στρατηγική κοινωνικής πολιτικής – μιας πολιτικής στην οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, ρόλο πρωτοβουλιακό, ρόλο παρεμβατικό, ρόλο καθοριστικό. Ρόλο ουσίας και όχι εικόνας και ωραίων λόγων. Ρόλο που δίνει λύσεις στο πεδίο, επί τόπου». «Ρόλο που δεν διστάζει όπως στην περίπτωση του προγράμματος “Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών”, να υπερβεί τα στερεότυπα. Για να σταθεί στο πλευρό των πιο αδύναμων, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις» σημείωσε η Ρένα Δούρου.
Σχετικά με το «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών»
Πρόκειται για πιλοτικό και καινοτόμο πρόγραμμα για το οποίο συμπράττουν για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2018 και αποσκοπεί στη μείωση της βλάβης για τους χρήστες ουσιών συμπολίτες μας, την αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, την προαγωγή της δημόσιας υγείας και την αποφόρτιση των βεβαρημένων περιοχών του κέντρου της Αθήνας. Χρηματοδοτείται δε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, με 800.000 ευρώ.

 
Τα εγκαίνια των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησαν σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου και ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων, Αγγελική Λεβέντη και η Περιφερειακή Σύμβουλος, Μαρία Νερούτσου.
Επιτελούμε την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: να βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων, των πιο αδύναμων, εκείνων που δεν έχουν φωνή
«Εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, άλλη μια σημαντική δομή κοινωνικής αλληλεγγύης» επισήμανε η Ρένα Δούρου. «Βάζουμε, όλοι μαζί, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της κοινωνικής αλληλεγγύης». Γιατί με αυτόν τον τρόπο επιτελούμε την αποστολή της Περιφέρειας. Την αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: να βρίσκεται στο πλευρό των πιο ευάλωτων, των πιο αδύναμων, εκείνων που δεν έχουν φωνή. Να λειτουργεί προάγοντας την κοινωνική συνοχή, χωρίς να αφήνει κανέναν μόνο του στην κρίση.
Η συγκεκριμένη δομή, κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου, παροχής συσσιτίου, προϋπολογισμού 524.160 ευρώ, στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την υποστήριξη εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ειδικότερα αποσκοπεί στο να διευκολύνει την πρόσβαση των πιο αδύναμων σε υπηρεσίες πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας και υγείας. Σε υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση, στην κοινωνική ένταξη, χωρίς προκαταλήψεις, των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας.
Όπως η υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Αττικής, η δομή αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα ευρύ δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. «Ένα δίχτυ που υφαίνουμε στην Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους, εδώ και 4.5 χρόνια. Με απτά αποτελέσματα».
Συγκεκριμένα σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης που η λειτουργία του διασφαλίζεται μέσα από τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής. Ένα σύγχρονο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης που αποτελείται από: 56 Κέντρα Κοινότητας, 82 κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, 48 κοινωνικά φαρμακεία, 24 κέντρα διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία, 9 Δομές Αστέγων, 8 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδα Ηλικιωμένων. Δομές που επιχειρούν να καλύψουν συνολικά τις ποικίλες ανάγκες όλων των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι