Γ. Χαρβαλιάς: Η συλλογική διάθεση της κοινωνίας αλλάζει προς το χειρότερο

Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς

Πηγή: newsbreak.gr

 

Περίεργο καλοκαίρι. Προσπαθεί ο κόσμος να πάρει μία ανάσα. Να ξαποστάσει από τις δοκιμασίες του χειμώνα.

 

Να χαρεί λίγο τη ζωή. Μα δεν μπορεί! Όλο και κάτι τον αποσπά. Η ζωή στις δεκαετίες μας, θαρρείς, γίνεται πιο δύσκολη. Πιο σύνθετη. Πιο περίπλοκη.

Πιο απρόβλέπτη. Η κλιματική αλλαγή συναγωνίζεται, ήδη, την πανδημία σε δυσάρεστες εκπλήξεις: Διακοπές με τροπικό καύσωνα 44 βαθμών λέγονται διακοπές; Διακοπές (στη βόρειο Ελλάδα) με τις θάλασσες περιέργως θολές και ασύλληπτα ζεστές, βραστές είναι η σωστή λέξη, ονομάζονται διακοπές; Διακοπές με ένα rapid τεστ στο χέρι, πληρωμένο από την τσέπη -για τους φοβικούς με το εμβόλιο- είναι διακοπές;

Πέρασε ο κόσμος ολόκληρο χειμώνα στα σπίτια του μέσα στα νεύρα: «μη το ένα», «μη το άλλο». Επρεπε να βγει από το σπίτι για να πάει στη δουλειά πάλι μέσα στα νεύρα. Ολόκληρη επιχείρηση: «Μη το ένα», «μη το άλλο», «στείλε SMS», «βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου έχεις;», «Γιατί δεν έχεις;» Είχε το κράτος συνεταίρο στην τσέπη του με την Εφορία, το έβαλε εκών άκων με την πανδημία συνεταίρο και στη ζωή του. Κηδεμόνα! Προσπάθησε να εορτάσει Χριστούγεννα, Αποκριές, Πάσχα. Αδύνατον. «Υπομονή», του έλεγαν, «έρχεται το καλοκαίρι, θα ελευθερωθείς». Και ήρθε το καλοκαίρι και «ελευθερώθηκε», αλλά δεν ήταν όπως του τα έλεγαν, πάλι νέα δαιμόνια τον κυνηγούν.

Ο καύσων, οι περίεργες θάλασσες, οι φωτιές και, βεβαίως, η διαρκής αναστάτωση για την πανδημία, που δεν λέει να κοπάσει, αλλά μεταλλάσσεται. Δύο χρόνια πάει αυτή η κατάσταση και τον Φεβρουάριο του 2022 έχουμε «γενέθλια». Σώνονται, πια, οι υπομονές.

Το φετινό καλοκαίρι συμβαίνει κάτι συγκλονιστικό. Συνήθως, ο κόσμος γυρίζει στις εστίες του με λιγότερα νεύρα μετά τις διακοπές. Το φθινόπωρο του 2021 είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γυρίσει στα σπίτια του, στις εργασίες του, στα σχολεία (αν ανοίξουν) με περισσότερε νεύρα. Πολλά περισσότερα νεύρα. Θα του φταίνε όλα και με την παραμικρή αφορμή θα εκρήγνυται, θα ξεσπά!

Η συλλογική διάθεση αλλάζει, ήδη, προς το χειρότερο. Ήδη ζούμε πρόδρομα φαινόμενα! Έτσι εύκολα, νομίζετε, συγκεντρώνεται 5.000 κόσμος στο Σύνταγμα καλοκαιριάτικα; Η πολιτική μας τάξη πρέπει να προσέξει πολύ.

Θα βαδίσει σε ναρκοπέδιο. Το μπαλόνι μπορεί να σκάσει ανά πάσα στιγμή και με κρότο. Το πάμε σαν άλλοτε, το συνεχίζουμε να προκαλούμε, όπως τον παλιό καλό καιρό, σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Κάνουμε ότι καταλαβαίνουμε πώς ζουν οι πολλοί, αλλά στην ουσία υποκρινόμαστε. Όλα αυτά δεν έχουν, πια, θέση ως σχολή σκέψης στη ζωή μας. Ο κόσμος είναι αρπαγμένος. Μη νομίσετε πως πέρασαν απαρατήρητα τα «πόθεν έσχες» των 300, αριστερών και δεξιών, με τις καταθέσεις, τα ατέλειωτα ακίνητα και τα δάνεια!

Πλουτισμός και πανδημία κάνουν ένα πολιτικό κοκτέιλ-μολότοφ, πού να σας τα λέω!
Ερευνα του έγκυρου «The Economist» σε παρελθούσες πανδημίες έδειξε πως κοντά στα δύο χρόνια ο κόσμος επαναστατεί και ριζοσπαστικοποιείται. Δεν ακούει, βγαίνει στον δρόμο. Είμαστε κοντά σε αυτό το σημείο, εάν δεν το έχουμε, κιόλας, ξεπεράσει. Το φθινόπωρο, καλού κακού, ας φορέσουμε τα κράνη μας. Ακούω γύρω μου μεγάλη βοή.

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι