Γιάννης Οικονόμου: Αυτή την ώρα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3». Αναλυτικά οι κυριότερες δηλώσεις του:

Για τα σχολεία
Πάντοτε οι εισηγήσεις των Ειδικών παίζουν σημαντικό ρόλο. Η Κυβέρνηση είναι αυτή που παίρνει τις τελικές αποφάσεις. Είχαμε πει από την αρχή ότι πρόθεσή μας ήταν τα σχολεία να ξεκινήσουν κανονικά. Αυτό, όμως, θέλαμε να το συνοδεύσουμε με μια μεθοδολογία η οποία θα εξασφάλιζε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία των παιδιών, των γονιών τους, των εκπαιδευτικών. Και αυτό φυσικά θα γινόταν με τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας.
Ζούμε σε συνθήκες, οι οποίες είναι δύσκολες. Πολλές φορές αιφνιδιάζουν, δημιουργούνται νέα δεδομένα. Όμως, με ψυχραιμία και βασιζόμενοι και σε επιστημονικά δεδομένα, η απόφαση που πάρθηκε βασίζεται σε τέσσερις βασικούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, είναι τα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης που έχουμε. Έχουμε μια μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα, αλλά δεν κάνει βαριές νοσήσεις στα παιδιά και στους εμβολιασμένους. Αυτό το ξέρουμε πλέον με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αποδεδειγμένα, με βάση την εμπειρία που είχαμε από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο προστατευμένα απ’ ό,τι έξω. Αν κρατάγαμε τα παιδιά μια εβδομάδα ή δέκα μέρες αργότερα, δεν εγγυόταν κανένας ότι στις παιδικές χαρές ή στους χώρους που θα πήγαιναν θα φορούσαν τις μάσκες τους και θα ήταν πιο προστατευμένα. Άρα, κατά τεκμήριο, είναι πολύ πιο προστατευμένα μέσα στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος, απ’ ό,τι έξω από αυτό. Ο τρίτος λόγος είναι το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα που να κρατά κλειστά τα σχολεία. Και ο τέταρτος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αντικαταστήσει την επικοινωνία δασκάλου-μαθητή. Είναι και κοινωνικοί και ψυχολογικοί.
Δεν μπορεί να έχεις ανοιχτές μια σειρά από άλλες δραστηριότητες και να κρατάς κλειστά τα σχολεία. Όλοι αυτοί οι λόγοι, συνδυαστικά και οι τέσσερις, οδήγησαν στο να πάρουμε αυτή την απόφαση, με βάση και την εισήγηση των Ειδικών. Ξέρουμε ότι ενδεχομένως θα έχουμε κάποιες αρρυθμίες, λόγω των χαρακτηριστικών της μετάλλαξης. Δηλαδή, είναι πολύ πιθανόν να δούμε τμήματα στην αρχή να κλείνουν. Όμως άλλο αυτό και άλλο να έπαιρνες μια οριζόντια απόφαση ότι κρατάς κλειστά τα σχολεία.
Το πρωτόκολλο που είχαμε το προηγούμενο διάστημα δούλεψε με ασφάλεια. Το 50+1 έχει κριθεί ως ένα ασφαλές κριτήριο, με βάση την εμπειρία και της προηγούμενης περιόδου, αλλά και τα χαρακτηριστικά της μόλυνσης της «Ο», όπως είναι τώρα και για λόγους υγειονομικούς και για λόγους εκπαιδευτικούς. Ακούω αυτό που έλεγε η Αντιπολίτευση το προηγούμενο διάστημα, με το πρώτο κρούσμα να κλείνει η τάξη για τρεις μέρες. Δηλαδή, ή θέλεις να έχεις ένα σχέδιο, με το οποίο θα προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις ότι θα λειτουργούν τα σχολεία – φροντίζοντας για την υγεία των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους- ή αν δεν θέλεις να λειτουργήσουν τα σχολεία, μπορεί να βρίσκεις δεκάδες πράγματα που να λες, πρακτικά ανεφάρμοστα, που στη ουσία οδηγούν στο οριζόντιο κλείσιμο των τμημάτων και των τάξεων. Πάντα για να πετύχει οτιδήποτε, πολύ περισσότερο στην εκπαίδευση, χρειάζεται η συνεργασία των εκπαιδευτικών και των γονιών, η οποία υπήρξε στον απόλυτο βαθμό το προηγούμενο διάστημα.
Ξεκινάμε τη Δευτέρα με την πρόθεση η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία να ξεκινήσει και να προχωρήσει. Όλοι μας λένε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε την κορύφωση της πανδημίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τα οποία θα ακολουθούνται και έτσι θα προχωρήσουμε.
Για τα ενδεχόμενα ζητήματα σε δημόσιες δομές από τη νόσηση εργαζόμενων
Όλες οι δομές είναι προετοιμασμένες για να διαχειριστούν αυτού του είδους τα προβλήματα, με δεδομένο ότι με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών, η καραντίνα από την «O» είναι μικρότερη από ό,τι είχαμε στην πρώτη φάση, είναι στις πέντε ημέρες, δείχνει αυτήν την ώρα τα προβλήματα να είναι διαχειρίσιμα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα παρατηρηθούν αρρυθμίες. Εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων και της ταχύτητας επώασης της ασθένειας νοσεί πολύ γρηγορότερα και πολύ πιο ήπια περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι στο προηγούμενο στάδιο. Αυτό θα έχει τις συνέπειές του. Βλέπουμε τι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Όλοι είναι προετοιμασμένοι μ’ έναν τρόπο να το διαχειριστούμε. Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο, καθώς η μικρή περίοδο της καραντίνας επιτρέπει πολύ γρήγορα στους ανθρώπους -που δεν έχουν προβλήματα στην υγεία τους- να ενταχθούν ξανά γρήγορα στη δουλειά τους. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάποιες αρρυθμίες το επόμενο διάστημα. Όπου γίνεται, θα υπάρξει εξ αποστάσεως εργασία. Όπου αυτό δεν γίνεται, με την κατάλληλη αναδιάταξη δυναμικού, θα προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες των απουσιών που θα φέρουν τ’ αυξημένα κρούσματα.
Για την υποχρεωτικότητα
Η χώρα μας ήταν από τις πρώτες που πήρε μέτρα, τα οποία αντιμετώπιζαν με διαφορετικό τρόπο τους εμβολιασμένους, από ό,τι τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Δεν ήταν μέτρα εκδικητικά, ήταν μέτρα και έμμεσης πίεσης, αλλά και μέτρα προστασίας τόσο των ανεμβολίαστων, όσο και της υπόλοιπης κοινότητας, για να περιορίσουμε τη διασπορά. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που το κάναμε αυτό και μάλιστα είχαμε δεχθεί και κριτική τότε. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι αν η εμβολιαστική κάλυψη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης είχε φτάσει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, θα θρηνούσαμε πολύ λιγότερες απώλειες. Θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση ν’ αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη με όλα τ’ απαραίτητα μέτρα. Ήδη, στους 60 και άνω η υποχρεωτικότητα έχει αποδώσει και εξακολουθεί να αποδίδει.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν’ αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να πείσουμε ή να πιέσουμε και έμμεσα όσους είναι ανεμβολίαστοι και δεν έχουν αξιοποιήσει αυτό το δώρο της επιστήμης να το κάνουν, θα το κάνουμε.
Αυτήν την ώρα είμαστε πολύ κοντά στους 200.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί πριν την υποχρεωτικότητα και που τώρα έχουν εμβολιαστεί. Είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία ροή, περίπου 3-4 χιλιάδων ραντεβού τη μέρα και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν’ αυξηθεί. Για όσους επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα ισχύσουν απολύτως οι ρυθμίσεις για την επιβολή των προστίμων κάθε μήνα, όσο παραμένουν ανεμβολίαστοι, για το επόμενο διάστημα.

 

 

Best Of

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι...

Οι «πανελίστες» που φλερτάρουν με τις εκλογικές λίστες

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και μια δικηγόρος...

Οι αποκαλύψεις Σταϊκούρα σε Σιωμόπουλο-Γκαντώνα για τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν καλεσμένος...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall...

Οι Έλληνες… κλείνουν την τηλεόραση, βλέποντας δημοσιογράφους… χούλιγκαν

Του Νίκου Φυλάγγελου Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που συνόδευσε...

Μακριά από τις ανάγκες των λαών των οποίων ηγούνται

Του Νίκου Φυλάγγελου Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν μπορείς...

Το πρόσωπο της αντίστασης των γυναικών

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Δεν χρειάζεται να παρακολουθεί κανείς προσεκτικά όσα...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Τζιτζικώστας κερδίζει πόντους για… το μέλλον

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι από τα πρόσωπα στον χώρο της Κεντροδεξιάς που, τα τελευταία χρόνια έχουν διευρύνει την απήχηση...

Ο “γκουρού” των Δημοκρατικών προβλέπει ύφεση της οικονομίας. Και το… τέλος του Μπάιντεν

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου Στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται... άνθρωπος της Wall Street. Γι' αυτό και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν τον έκανε Υπουργό Οικονομικών, ούτε Διοικητή της...

Οι Έλληνες… κλείνουν την τηλεόραση, βλέποντας δημοσιογράφους… χούλιγκαν

Του Νίκου Φυλάγγελου Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης που συνόδευσε την εθνική τραγωδία των Μνημονίων και τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, δυο κεντρικοί "Θεσμοί" υπέστησαν...