Γ. Πλειός: Η… μικρότερη ελευθερία του λόγου

Γράφει ο Γιώργος Πλειός

Πηγή: avgi.gr

 

Δεν πάει πολύς καιρός που το Twitter είχε κλείσει τους λογαριασμούς του Τραμπ, και με αφορμή αυτό το γεγονός αναπτύχθηκε διάλογος για το αν έκανε καλό ή όχι η πλατφόρμα. Υπό μία οπτική καιροσκοπισμού πολλοί είπαν τότε ότι καλά έκανε, ενώ άλλοι, προτείνοντας ένα λεγκαλιστικό σκεπτικό, διαφώνησαν. Η εξαγορά του Twitter από τον Mασκ ενεργοποίησε αυτό ή και έθεσε επιπρόσθετα ερωτήματα. Από αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, γιατί πιθανόν πολλά δεν τα ξέρουμε και άλλα δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε, προκύπτουν τουλάχιστον τα εξής:

Αν και ο Mασκ κατέβαλε 44 εκατ. δολάρια για την εξαγορά των μετοχών, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτά θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από δανεισμό και, δεύτερον, ότι τα έσοδα του Twitter δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, καθώς το 2020 το ποσό άγγιζε κοντά στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό βοηθά να γίνει κατανοητή η σημασία και του επόμενου. Το Τwitter μπαίνει βαθύτερα στον κύκλο της οριζόντιας συγκέντρωσης και των μονοπωλίων. Αυτό μπορεί να έχει δύο συνέπειες. Πρώτον, την απορρόφηση ή ίδρυση και πλατφορμών από την ίδια ή άλλη εταιρεία και, δεύτερον, την πιο ολοκληρωμένη συνεργασία με την πολιτική εξουσία, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Επιπλέον, έστω και δυνητικά, γίνεται ορατή η επιστροφή του Τραμπ στην πλατφόρμα, γεγονός που πυροδοτεί τις αντιδράσεις και ίσως αποχωρήσεις Δημοκρατικών από αυτήν. Έτσι, ισχυροποιείται μια πολιτική-κομματική, αφενός, και επιχειρηματική, αφετέρου, συμμαχία, γεγονός που ίσως λειτουργήσει ευνοϊκά για την κλιμάκωση της πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εσωτερική στις ΗΠΑ και τη διεθνή πολιτική σκηνή.

Η πρόθεση του Μασκ να καθιερώσει την πιστοποίηση των χρηστών, και έτσι την απομάκρυνση των ψευδώνυμων λογαριασμών και των bots σε συνδυασμό με τον στόχο του να μετατρέψει την πλατφόρμα σε μια οιονεί πλατεία ή πολιτική αγορά ενός οικουμενικού δήμου, είναι πιθανόν να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας, ακόμα πιο επιθετικής πλατφόρμας από τους επιχειρηματίες του είδους.

Κυρίως όμως η διακήρυξη του Μασκ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι στρέφεται κατά της λογοκρισίας και υπέρ της ελευθερίας του λόγου οδηγεί σε μια συνθήκη στην οποία ο επιχειρηματίας, και όχι οι πολιτικοί θεσμοί, γίνεται ο εγγυητής της ελευθερίας του λόγου και των ΜΜΕ στις ΗΠΑ. Σε ό,τι δε αφορά τη διεθνή διάσταση του ζητήματος, η αμερικανική εκδοχή για την ελευθερία του λόγου και των ΜΜΕ, κατεξοχήν συνυφασμένη με τον εμπορικό χαρακτήρα των ΜΜΕ, έρχεται να καθορίσει τι επιτρέπεται να λέγεται και τι όχι. Η ανακοίνωση της Ε.Ε. ότι ενόψει της αλλαγής ιδιοκτησίας στο Twitter η νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες αφορά όλες τις πλατφόρμες είναι μεν θετική, αλλά οι πρακτικές παραβιάσεων της ελευθεροτυπίας από τις αμερικανικές πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Όπως και να έχει, η παρούσα εξαγορά του Twitter οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση στο Διαδίκτυο και πιθανόν στην ακόμα μικρότερη ελευθερία του λόγου.

* Ο Γιώργος Πλειός είναι καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Best Of

Δ. Καλογερόπουλος: Η Δυτική Αθήνα θα διεκδικήσει το μέλλον που αξίζει στους πολίτες της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο...

Ποιοι εισηγούνται στον Λοβέρδο να αμφισβητήσει τον Ανδρουλάκη μετά τις εκλογές

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Οι φιλοδοξίες του Ανδρέα Λοβέρδου να ηγηθεί...

Μητσοτάκης: Ισχυρή δεύτερη εντολή στην προκοπή, για αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση...

Τσίπρας: Είναι υποχρέωσή μας η κάθαρση

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Πώς έλεγαν τον… ασήμαντο που του απαγόρευσε να συμμετάσχει στο περσινό τουρνουά, λόγω εμβολίων;

Του Αλέκου Ευγενικού   Η Ιστορία θα θυμάται τον Νόβακ Τζόκοβιτς....

Δ. Καλογερόπουλος: Η Δυτική Αθήνα θα διεκδικήσει το μέλλον που αξίζει στους πολίτες της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο...

Ο “απομονωμένος” Ερντογάν, που… κάνει πλάκα με το ΝΑΤΟ

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η... τραγωδία των ενσωματωμένων ελληνικών ΜΜΕ, που...

Η… αβύθιστη “εκλεκτή” του Τραμπ

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Η αδυναμία των Ρεπουμπλικανών να αλώσουν τη...

Ο “επόμενος πρωθυπουργός” της Μεγάλης Βρετανίας, αντιγράφει Τραμπ και… Brexit

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Τα πάντα... ανήσυχα βρετανικά ΜΜΕ, δείχνουν στον...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Πώς έλεγαν τον… ασήμαντο που του απαγόρευσε να συμμετάσχει στο περσινό τουρνουά, λόγω εμβολίων;

Του Αλέκου Ευγενικού   Η Ιστορία θα θυμάται τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Κάθε Νόβακ Τζόκοβιτς. Όχι τους περαστικούς και ασήμαντους που βρέθηκαν κατά λάθος στο δρόμο του,...

Δ. Καλογερόπουλος: Η Δυτική Αθήνα θα διεκδικήσει το μέλλον που αξίζει στους πολίτες της

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έστειλε μήνυμα μάχης για τις εθνικές εκλογές που πλησιάζουν. Ο υποψήφιος βουλευτής...

Ο “απομονωμένος” Ερντογάν, που… κάνει πλάκα με το ΝΑΤΟ

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η... τραγωδία των ενσωματωμένων ελληνικών ΜΜΕ, που έχουν φτάσει σε επίπεδο... αυτοακύρωσης, με την προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν ως ενός "απομονωμένου" ηγέτη,...