1. Οι εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου είναι καταιγιστικές. Πρόσωπα που μπήκαν στα σπίτια μας, θαυμάσαμε στην τηλεόραση, στον αθλητισμό και αλλού βαρύνονται με καταγγελίες για κακοποιήσεις. Ποιο είναι το σχόλιο σας;
Η σιωπή έσπασε.
Το κίνημα του ελληνικού #MeToo, που ξεκίνησε επιτέλους και στη χώρα μας, αξίζει το σεβασμό και τη στήριξή μας, σε όποιο τομέα δραστηριότητας, λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλή και αν αφορούν οι καταγγελίες. Το θάρρος και η τόλμη αυτών των ανθρώπων είναι αξιέπαινο και μας έχει σύμμαχους, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για τον διορισμό Λιγνάδη, η καθυστερημένη αντίδραση με υπόνοιες συγκάλυψης, είναι σαφής, αντικειμενική και δυστυχώς δεν έχει αναληφθεί. Εμείς θέλουμε να σταθούμε στην ουσία της υπόθεσης. Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο της λάσπης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού διολισθαίνουν με τρόπο αποκρουστικό, υποτάσσοντας την ουσία στο βωμό του μικροκομματικού τους κέρδους. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα θύματα, να αναδείξουμε τις φωνές τους, να βοηθήσουμε να σπάσει παντού η σιωπή. Να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας, με στόχο καμία ψυχή και κανένα σώμα και καμιά ψυχή να μην βιώσει στο μέλλον ανάλογες οδυνηρές εμπειρίες.
2. Πως κρίνετε τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση; Υπήρξαν ελλείψεις και αστοχίες;
Ζούμε ένα χρόνο τώρα μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έχει και τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η χώρα, ενώ είχε επιτύχει στην πρώτη φάση της πανδημίας να περιορίσει την εξάπλωσης της, βρέθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης απροετοίμαστη και ευάλωτη στο 2ο κύμα. Το αποτέλεσμα ήταν και είναι μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές αλλά και την επιλογή ενός διαρκούς lockdown με οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καραντίνα. Ο επιδημιολογικός χάρτης αναβοσβήνει στο κόκκινο, το ΕΣΥ πιέζεται ξανά, η αγορά και οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν. Απανωτά λάθη και αστοχίες της Κυβέρνησης και ρηχά επικοινωνιακά σόου, που καταλήγουν σε φιάσκο, όπως στην Ικαρία. Την ώρα που τα κρούσματα στην χώρα μας αυξάνονται δραματικά, οι κυβερνητικοί παράγοντες συζητούσαν και διέρρεαν στα μέσα ενημέρωσης για το πως θα ανοίξουν οι δραστηριότητες την Δευτέρα ! Για να το διαψεύσουν άρον-άρον λίγες ώρες μετά. Άραγε, είναι τόσο εκτός πραγματικότητας, ή επιχειρούν συνειδητά με προπαγάνδα να εξαπατήσουν τους πολίτες; Όποιο και από τα δυο και αν ισχύει, το συμπέρασμα είναι ένα, συνεχίζουν να πορεύονται χωρίς σχέδιο και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες του τρίτου κύματος.
3. Τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;
Σε ό,τι μας αφορά, αυτή την δύσκολη περίοδο σταθήκαμε με ευθύνη, επισημάναμε έγκαιρα τα προβλήματα και προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις. Για να προλαμβάνουμε και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων με αυστηρούς περιορισμούς και την καταστροφική λογική του lockdown ακορντεόν. Έχουμε προτείνει τεκμηριωμένο οδικό χάρτη συγκεκριμένων ενεργειών, για
• το ΕΣΥ που παλεύει αβοήθητο, με τις αναγκαίες προσλήψεις να καθυστερούν και τα νέα κρεβάτια από δωρεές να στελεχώνονται με αποσπάσεις εις βάρος άλλων αναγκών των Νοσοκομείων.
• Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που παραμένει αναξιοποίητη.
• Τον ελλιπή έλεγχο εφαρμογής των μέτρων σε χώρους εργασίας, όπως εργοστάσια και μονάδες παραγωγής, όπου κάθε μέρα στριμώχνονται χιλιάδες εργαζόμενοι.
• Τον αριθμό και την μεθοδολογία διεξαγωγής των τεστ, που όπως γίνεται, στερεί ένα αξιόπιστο εργαλείο λήψης αποφάσεων.
• Για το ότι δεν δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας.
• Για το συνωστισμό που συνεχίζεται και στα σχολεία και στα μέσα μεταφοράς,
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αξιοποιεί τις επεξεργασμένες προτάσεις μας και όταν φτάνει στο απροχώρητο εφαρμόζει αποσπασματικά μέρος τους και με λάθος τρόπο.
4. Πιστεύετε πως τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες στηρίχθηκαν οικονομικά επαρκώς από την Κυβέρνηση;
Πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα πλανάται το φάντασμα μιας νέας, επώδυνης και βαθιάς ύφεσης, με θύματα την εργασία, το κοινωνικό κράτος και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όσους δηλαδή πλήρωσαν το μάρμαρο και της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Η εργασία υποτιμάται, λιανεμπόριο και εστίαση είναι στην εντατική, παραγωγή και τουρισμός δεν αντέχουν, άλλη μια χαμένη σεζόν. Δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, δηλαδή, λογαριασμοί, φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συσσωρεύονται και σπρώχνονται στο μέλλον. Η Νέα Δημοκρατία έχει απλώσει αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας μόνο για τους μεγάλους και αφήνει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο ρόλο του φτωχού συγγενή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι 589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020 5,3 δις ευρώ, ενώ 450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο 2,2 δις ευρώ και οι μισές από αυτές έμειναν έξω και από την πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους καλούς τους πελάτες. Χάθηκαν ήδη 100.000 θέσεις εργασίας με τις αναστολές εργασίας και 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν χωρίς κανένα επίδομα.
5. Και σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ακούμε κατά καιρούς δικές σας παρεμβάσεις. Τι ακριβώς προτείνετε;
Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε ερείπια. Χωρίς όρθια κοινωνία δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία. Για τις επιχειρήσεις έχουμε προτείνει το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση από την επιστρεπτέα προκαταβολή να αποτελεί ενίσχυση και μόνο το 30% δάνειο. Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ. Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες με τον όρο ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας και δεν θα χειροτερέψουν οι όροι απασχόλησης. Επίσης προτείνουμε ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών στο Δημόσιο και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση – τουρισμό στο 6% για όλο το 2021. Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας. Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν. Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες, σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται. Και φυσικά, ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης. Υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος για την άμεση και μεσοπρόθεσμη “ανάσα” που χρειάζεται η εργασία και η επιχειρηματικότητα.
6. Ναι, αλλά πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι;
Οι προτάσεις μας είναι στοχευμένες και τεκμηριωμένες, ενώ καλύπτονται πλήρως στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δημοσίως δηλώσει ότι διαθέτει για την πανδημία, πάνω από 30 δις ευρώ. Είναι αυτά που προέρχονται από τη φορολογική αφαίμαξη που επέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση γονατίζοντας τη μεσαία τάξη και από το δανεισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεδομένου ότι υπάρχει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η χώρα δανείζεται με ευνοϊκούς όρους, λαμβάνοντας υπόψη και ότι δεν ισχύουν τώρα οι σφιχτοί δημοσιονομικοί περιορισμοί της Ε.Ε.
7. Θεωρείτε πως οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να επικοινωνηθούν επαρκέστερα στους πολίτες;
Αυτό είναι το στοίχημά μας. Αλλά ας είμαστε και ρεαλιστές. Η πολυφωνία δεν διανύει τις καλύτερές της μέρες στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί χρήματα των φορολογούμενων για να ελέγξει τα ΜΜΕ, να χειραγωγεί την ενημέρωση, να προπαγανδίζει το έργο της, να κρύβει τα λάθη της. Ακόμη και οι μελέτες του ΕΣΡ δείχνουν ότι ο τηλεοπτικός χρόνος σχεδόν μονοπωλείται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Στήνουν ένα διπολικό τερέν κιτρινισμού και ακρότητας, για να ξεπλύνουν τις ευθύνες ο ένας του άλλου και να απομακρύνουν τα φώτα της δημοσιότητας από την καθημερινότητα. Έχουμε καταγγείλει με συγκεκριμένα στοιχεία την προσπάθεια επικοινωνιακού αποκλεισμού μας. Δεν μένουμε όμως σε αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το φράγμα και η φωνή μας να φτάσει παντού. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα περιφερειακά μέσα, οργανώνουμε ψηφιακές ημερίδες και εκδηλώσεις, στήνουμε δίκτυα πολιτικής σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάθε εβδομάδα “επισκεπτόμαστε” ψηφιακά και μια διαφορετική Περιφέρεια, και συζητάμε με όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς και φυσικά τα στελέχη μας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαστε ψηφιακά στη Δυτική Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα συζητήσω την πρόταση μας για την οικονομία και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με όλους στους φορείς της Αχαΐας.
8. Θα έχουν θετικό αποτέλεσμα οι συζητήσεις με την Τουρκία; Θα πρέπει να αλλάξει η διεκδικητική «γραμμή» της Ελλάδας;
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξωτερική απειλή με νέα χαρακτηριστικά κάτω από τις διαρκείς προκλήσεις του επεκτατικού αναθεωρητισμού της Τουρκίας. Προχωρά χωρίς την δυναμική μιας νέας εθνικής στρατηγικής με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ζητούσα επίμονα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να χαράξουμε την επικαιροποιημένη εθνική γραμμή και να αντιδράσουμε οργανωμένα και με σχέδιο απέναντι σε αυτή τη στρατηγική της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε. Περιορίζεται στην πολιτική κατευνασμού, αμήχανής και εκ των υστέρων αντίδρασης στις προκλήσεις των γειτόνων μας. Όσο η χώρα δεν αναπτύσσει τη δική της επιθετική στρατηγική, δεν κλιμακώνει στόχους, δεν ενώνει τους έλληνες σε ένα άρρηκτο εθνικό μέτωπο, δεν θέτει τις αναγκαίες κόκκινες γραμμές, η νέο-οθωμανική επεκτατική στρατηγική της Άγκυρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε ότι αφορά τις διερευνητικές, εμείς θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η επανεκκίνηση τους. Είναι προφανές όμως, ότι οι διερευνητικές δεν μπορεί να εξελίσσονται κάτω από το κλίμα συνεχιζόμενων Τουρκικών προκλήσεων. Με τελευταία πρόκληση την έξοδο του Τσεσμέ. Η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να διασφαλίσει –ως όφειλε- από τους εταίρους μας, την δέσμευση της Τουρκίας να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Όταν τους προηγούμενους μήνες δεν παίρνονταν οι αποφάσεις που έπρεπε για σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας ,ο Πρωθυπουργός δήλωνε ικανοποιημένος σε πολύ μεγάλο βαθμό κι αυτό κόστισε.
Γι’ αυτό λέμε αυτή η υποχωρητικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να τελειώσει γιατί δεν οδηγεί στην αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαίων μας .
9. Οι αλλαγές στην Παιδεία θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πρέπει να λυθούν; Ποιο το σχόλιό σας;
Το περιεχόμενο του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και είναι μακριά από τις ανάγκες της δημόσιας παιδείας και της ελληνικής κοινωνίας. Η ΝΔ δεν έχει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, γιατί δεν πιστεύει σε αυτά.
Γι’ αυτό περιορίζεται σε επικοινωνιακή διαχείριση των θεμάτων και επικεντρώνεται στη βάση εισαγωγής, στους αιώνιους φοιτητές και στο ζήτημα της ανομίας. Θέματα στα οποία επιμένει η ΝΔ από το 2007. Τίποτα καινούργιο.
Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει σε μια ουσιαστική ολοκληρωμένη παρέμβαση, μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Παιδεία που θα αντιμετωπίζει το μαθησιακό χάσμα, θα χτυπά τις εκπαιδευτικές ανισότητες, θα εξασφαλίζει πολλαπλές μαθησιακές διαδρομές και τελικά θα αναβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων των μαθητών οφείλουν να μας προβληματίσουν και να επιταχύνουν τις αλλαγές.
Λέμε όχι σε τιμωρητικές λογικές σε βάρος των μαθητών που τους οδηγούν τελικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Προτεραιότητα για μας έχουν:
Πρώτον, η θέσπιση του Εθνικού Απολυτήριου, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Που απεικονίζει την παρουσία του μαθητή στις δύο τελευταίες τάξεις ενός αναβαθμισμένου Λυκείου και μια εξέταση με βάση Τράπεζα Θεμάτων.
Δεύτερον, ένα Ισχυρό Πανεπιστήμιο, με νέο χωροταξικό σχεδιασμό των σχολών, με σύνδεση με την παραγωγή, την καινοτομία, την έρευνα. Επαρκή χρηματοδότηση στη βάση σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης.
Και τρίτον την αναβάθμιση της δημόσιας τεχνολογικής εκπαίδευσης ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για την νέα γενιά, να μην έχει ως μόνες διεξόδους την είσοδο σε μια οποιαδήποτε Πανεπιστημιακή σχολή ή τα ιδιωτικά κολλέγια.
Από κει και πέρα τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να εκπαιδεύσουν σε κάθε σχολή και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που θέτουν με βάση το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ.
10. Στο φλέγον ζήτημα του περιορισμού της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια ποια είναι η θέση σας;
Η κυβερνητική επιλογή για αστυνομικό σώμα μέσα σε κάθε πανεπιστήμιο υπό τις εντολές του αρχηγού της αστυνομίας ή του αρμόδιου υπουργού, είναι λανθασμένη και αναποτελεσματική.
Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία.
Με την επιλογή αυτή σκόπιμα διασπά το μέτωπο της πλειοψηφίας που θέλει φύλαξη των πανεπιστημίων αλλά όχι αυτού του τύπου.
Μετατρέπει το ερώτημα «φύλαξη ή ασυδοσία» στο «αστυνομία ή όχι αστυνομία».
Επιτρέπει έτσι σε αυτούς που θέλουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ξέφραγο αμπέλι να «κρυφτούν» πίσω από το «όχι στην αστυνομία».
Ποιος κερδίζει τελικά από αυτή την αντιπαράθεση.
Ποιος τρίβει τα χέρια του;
Οι αρνητές της φύλαξης και το τεχνητό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι έκαναν και με τον νόμο για το άσυλο, που δεν εφάρμοσαν, οι ίδιοι στη συνέχεια.
Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά. Ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία.
Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στο δόγμα νόμος και τάξη. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με γκλοπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στα αμφιθέατρα και στην παρακολούθηση με drones.
Υπάρχει λύση; Ναι, και την παρουσιάσαμε με την ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στη βουλή.
Τι προβλέπει:
Α) Καθιερώνεται η ακαδημαϊκή ταυτότητα (ή κάρτα του εργαζόμενου) για την είσοδο και κίνηση των φοιτητών, διδακτικού προσωπικού, και διοικητικού προσωπικού στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Β) Ιδρύεται ειδική υπηρεσία φύλαξης με αυτοτελή οργανωτική δομή σε κάθε ΑΕΙ, που υπάγεται στον Πρύτανη και συνεργάζεται με τις δημόσιες αρχές. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή χώρα.
Γ) Καθορίζονται οι στόχοι και τα μέσα, καθώς και οι διαδικασίες πρόσληψης των υπευθύνων της Υπηρεσίας και οι αρμοδιότητές της. Όπως και η ευθύνη τους για την ειδοποίηση των αστυνομικών αρχών σε περίπτωση έκνομων ενεργειών.
Δ) Περιγράφονται οι διαδικασίες αξιοκρατικής στελέχωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Φύλαξης. Όπως και η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις με φορείς (εταιρείες) του ιδιωτικού τομέα. Οι οποίες κατά την άσκηση του έργου τους εποπτεύονται και ελέγχονται.
Ε) Ο Κρατικός Προϋπολογισμός με επιπλέον χρηματοδότηση, καλύπτει το κόστος των δαπανών για τη φύλαξη των ΑΕΙ.
Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη πήραμε ένα δείγμα για το τι θα συμβεί στα Πανεπιστήμια με την παρουσία της αστυνομίας μέσα σε αυτά.
11. Οι εσωκομματικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο του 2021. Υπάρχει το ενδεχόμενο μετάθεσής τους για αργότερα ; Σας φοβίζουν, για την ενότητα του κόμματος, ενδεχόμενες πολλές υποψηφιότητες;
Αυτή η συζήτηση έχει κλείσει με απόφαση των οργάνων μας. Το φθινόπωρο σε ειδική σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα δρομολογήσουμε συλλογικά τις διαδικασίες. Το κόμμα έχει καταστατικό και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το εγγυώμαι και προσωπικά.
Η δημοκρατική παράταξη δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τον ανοιχτό διάλογο και τον πλουραλισμό. Τώρα όμως μένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια να σταθεί όρθια η ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δοκιμασία.
12. Υπάρχει το ενδεχόμενο… επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ; Ή θα συνεχίσετε ως ΚΙΝΑΛ;
Ποτέ δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ για να χρειαστεί να επιστρέψουμε σε αυτό. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη και το βασικό στήριγμα του Κινήματος Αλλαγής Το έχω πει και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής είναι προϋπόθεση για να δικαιωθεί το έργο του ΠΑΣΟΚ, που τόσο στοχοποιήθηκε για να ξεπλύνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τις δικές τους ευθύνες. Δεν υπάρχει επομένως κανένα δίλημμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Κινήματος Αλλαγής. Υπάρχει μόνο η συλλογική μας δέσμευση και προσπάθεια να κάνουμε πράξη τη νέα Αλλαγή, που αντλεί έμπνευση από την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στην πατρίδα και μπολιάζεται από τη δύναμη των ιδεών του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού για τολμηρές προοδευτικές, μεταρρυθμίσεις. |