Φιλοθέη Μακριδάκη: Τι… μας περιμένει με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και την επιστρεπτέα προκαταβολή

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Λογίστρια Φοροτεχνικός

Αρθρογράφος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ιδιωτών

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, και η επιστρεπτέα προκαταβολή, φέτος θα είναι η Σωτήρια λέμβος που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων και ως βοήθεια κατά συνέπεια στους φορολογούμενους να μην πληρώσουν φόρο.

Για όσους εργαζόμενους βγήκαν σε αναστολή μέχρι και 10 μήνες το 2020, τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 και 800 ευρώ αποτελούν εισόδημα το οποίο όχι μόνο δεν θα φορολογηθεί αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις θα δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης μέρους των χρημάτων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έλαβαν.

Ακόμα όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως θα υπολογιστεί το ποσό.

Λογικά θα χρησιμοποιηθεί αυτό το οποίο δεν θα επιστραφεί.

Τεκμήρια φορολογικά θεωρούνται για παράδειγμα οι μισθωμένες κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες κτλ

Επίσης μην ξεχνάμε ότι υπάρχει η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Όπως και να έχει φέτος πρέπει να γίνει αναστολή των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία κα βεβαίως να μειωθεί ή και να μηδενιστεί το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου. Και φυσικά σε καμία περίπτωση να μην ληφθεί υπόψη το πέναλτι του 22% για όσους δεν έχουν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό δαπανών.

Written by

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι