Η ανάγκη επανίδρυσης μιας Ευρώπης που ξέχασε την αποστολή της

Του Μάνου Οικονομίδη

Twitter@EmOikonomidis

 

Εκείνος ο μικροσκοπικός κυματισμός της ελπίδας, για τον οποίο συνήθιζε να μιλάει ο Ρόμπερτ Κένεντι, όταν αναζητούσε το βαθύτερο νόημα της διαδρομής μας στη ζωή. Η παθιασμένη και πεισματική υπεράσπιση έστω μιας ιδέας, κόντρα στις πιθανότητες και στη συγκυρία, που θα εμπνεύσει αντίστοιχες συμπεριφορές, και θα διακόψει την ασυνέχεια της προόδου.

 

Η Ευρώπη, η Ευρώπη μας, οικοδομήθηκε ως το πρόσωπο στον καθρέφτη της ελπίδας. Ως η απάντηση στο δέος του πολέμου, του μίσους και του διχασμού. Ως το χαρισματικό ισοδύναμο της διαχρονικής γοητείας της απομόνωσης, με την αυθόρμητη διαπίστωση ότι στο «εμείς», στο «μαζί», μπορεί κανείς να ανακαλύψει τις καλύτερες εκδοχές του εαυτού του. Πτυχές χαρακτήρα που δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι κουβαλάει μέσα του.

 

Η Ευρώπη ως ένωση λαών, ως συναπόφαση κοινωνιών να ενσωματώσουν και να αθροίσουν τη διαφορετικότητά τους. Να αναζητήσουν στην υπεραξία του πλουραλισμού, το σημείο καμπής μιας διαδρομής με κοινή αφετηρία τη διεκδίκηση της ευδαιμονίας. Η ελπίδα ως αυτονόητος επίλογος κάθε δοκιμασίας, που σε ρίχνει, αλλά σε παρακινεί να ξανασηκωθείς.

 

Η Ευρώπη ως η συναρπαστική, καινούρια κοινή πατρίδα μας. Η οικογένεια που προσφέρει απλόχερα μια αγκαλιά ασφάλειας και φροντίδας. Που δεν αφήνει κανένα μέλος της να μείνει πίσω. Δεν ανέχεται κοινωνίες να συνεχίζουν ηθικά ακρωτηριασμένες.

 

Η Ευρώπη που, ακόμη και την ταυτοτική ονομασία της, τη χρωστάει στο μαιευτήριο της Δημοκρατίας και των ιδεών που ενέπνευσαν τον Διαφωτισμό, δηλαδή στην προηγούμενη Ελλάδα.

 

Βλέπετε πουθενά γύρω σας αυτή την Ευρώπη; Δίπλα και μαζί σας; Δίπλα και μαζί μας; Μια Ευρώπη ανεξάρτητη ως η επόμενη πραγματική υπερδύναμη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αντί να έχει εξελιχθεί σε σιωπηλό συμπλήρωμα άλλων μεγάλων δυνάμεων. Η Ευρώπη που μπορούσε να θορυβηθεί από την τρικυμία της ανασφάλειας των κοινωνιών της, και να επαναχαράξει τη διαδρομή της, αντί να σεργιανίζει ανέμελα στον ανοικτό ορίζοντα της μακαριότητάς της.

 

Οι ζώσες γενεές καλούνται να διαχειριστούν το «κενό αέρας» ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες για την Ευρώπη που ονειρευτήκαμε, και τη σημερινή απρόσωπη και ατροφική εκδοχή της.

 

Μια Ευρώπη χωρίς προσωπικότητες με ηγετικό αποτύπωμα. Μια Ευρώπη που ξέχασε την αποστολή της. Μια Ευρώπη σε άμεση ανάγκη επανίδρυσης.

Best Of

Χρησιμοποιώντας υπέρ σου τα λάθη σου…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ από το... επικό...

Ο Άδωνις (τουλάχιστον) έχει δουλέψει (σκληρά) στη ζωή του

    Σε εποχές παρακμής και μελαγχολικής υποβάθμισης της ποιότητας του...

Η Αχτσιόγλου επιτίθεται στον Κασσελάκη, λες και είναι ο… Μητσοτάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο εκνευρισμός της Έφης Αχτσιόγλου για τη...

Ο Κασσελάκης… έβγαλε στη σέντρα την Αχτσιόγλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με νέο βίντεο στους προσωπικούς λογαριασμούς του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για… λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών

Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της εποχής Ομπάμα “πυροβολεί” τον Μενέντεζ

Ο Έρικ Χόλντερ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των...

Το σχέδιο Μπάιντεν για να απαλλαγεί (διακριτικά) από τον… Ζελένσκι

Οι δημοσκοπήσεις το λένε καθαρά. Το θέμα της Ουκρανίας...

Τα σκάνδαλα Μενέντεζ απειλούν το πολιτικό μέλλον του γιου του

Μια παράμετρος που επιδεινώνει τα συναισθήματα τα οποία συνοδεύουν...

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι ο Μενέντεζ θα τους συμπαρασύρει στον (εκλογικό) γκρεμό

Η εικόνα πανικού που επικράτησε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών,...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για… λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών

Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση της συλλογικής Δύσης από την Ουκρανία, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κατά την παρουσία του...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της εποχής Ομπάμα “πυροβολεί” τον Μενέντεζ

Ο Έρικ Χόλντερ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ την περίοδο διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν από τα πιο ηχηρά ονόματα του Δημοκρατικού...

Το σχέδιο Μπάιντεν για να απαλλαγεί (διακριτικά) από τον… Ζελένσκι

Οι δημοσκοπήσεις το λένε καθαρά. Το θέμα της Ουκρανίας προκαλεί μεγάλη πολιτική φθορά στον Τζο Μπάιντεν και επιδεινώνει την προοπτική επανεκλογής του στην Προεδρία...