Έρχεται (ο “νέος Σόιμπλε”) και μαζί του φέρνει… (νέα) Μνημόνια

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Πόσο ταιριαστό… Ο συνασπισμός του φαναριού, όπως αποκαλείται η κυβερνητική σύμπραξη των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία, έρχεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίησή του. Για να μας… αλλάξει τα φώτα.

Ο Όλαφ Σολτς, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Κρίστιαν Λίντνερ θα συνθέσουν την καινούρια, πολυπρόσωπη και πολύχρωμη ηγεσία της ισχυρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδεχόμενοι την Άνγκελα Μέρκελ, μετά από δεκαπέντε χρόνια.

Οι προσδοκίες πολλές, κυρίως στο εσωτερικό της Γερμανίας, για αλλαγή πορείας και μεταρρυθμίσεις, με εφαλτήριο την πρόοδο που συνόδευσε την πολιτική ηγεμονία της Άνγκελα Μέρκελ και την κυριαρχία των Χριστιανοδημοκρατών, δύσκολα ωστόσο μπορεί κανείς να προσπεράσει το μεγάλο… αγκάθι.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα αναλάβουν το… ταμείο του Βερολίνου, κάτι που σημαίνει ότι ο Κρίστιαν Λίντνερ θα βρεθεί στο αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών, της χώρας με την ισχυρότερη οικονομία στην ήπειρό μας. Ένας ανεξήγητα… παθιασμένος νεοφιλελεύθερος πολιτικός, που κατηγορούσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι ήταν… επιεικής με την Ελλάδα, την εποχή της εθνικής τραγωδίας των Μνημονίων.

Για να τελειώνουμε με τις… ψευδαισθήσεις, εύλογα μπορεί να προδικάσει κανείς ότι τα… Μνημόνια του Κρίστιαν Λίντνερ, θα είναι χειρότερα και περισσότερο επώδυνα από εκείνα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Γιατί, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι μαζί με τον κ. Λίντνερ, έρχονται… Μνημόνια για μια Ευρώπη ζαλισμένη και καταχρεωμένη.

Written by Κατιάνα Ναυπλιώτου

Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος