Τα γενέθλια του Κώστα Καραμανλή. Απέναντι στα άκρα, τις ακρότητες και τον εθνικό διχασμό

Του Μάνου Οικονομίδη
[email protected]

Η Ιστορία αυτού του τόπου μας έχει διδάξει ότι ο λαός μας έχει περίσσευμα ψυχισμού, που τις περισσότερες φορές καλπάζει αχαλίνωτα, σε σχέση με τις όποιες ενστάσεις και τα “φρένα” του μυαλού.

Αυτή η γονιδιακή πραγματικότητα δεν είναι απαραιτήτως αρνητική. Στην καρδιά άλλωστε, βρίσκει κανείς συνήθως την απρόμενη κινητροδότηση να πάει πιο μακριά από εκεί όπου θα τον έφτανε η ψυχρή λογική. Ο υπολογισμός. Το σχέδιο.

Σαν κοινωνία, “δενόμαστε” με καταστάσεις. Και πρόσωπα. Με έντονα συναισθήματα, στα όρια της παρόρμησης. Και όσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα, τόσο πιο διαρκές και ανθεκτικό είναι, σε βάθος χρόνου και συγκυριών.

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, υπήρξαν πολλοί που κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, και κατάφεραν να ηγηθούν. Να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία του τόπου. Να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για το παρόν και το μέλλον αυτού του έθνους. Για το παρόν και το μέλλον της ζωής μας.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να φλερτάρουν με την καρδιά του μέσου Έλληνα. Να εισπράξουν ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής ή… αναγκαίου κακού. Να παραμένουν ζωηρή ανάμνηση μιας καλύτερης εποχής. Το αποτύπωμα της περπατησιάς τους, να προκαλεί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας νοσταλγία, ειδικά όταν προκύπτει αβίαστα η σύγκριση με όσα ακολούθησαν. Με όσα ζούμε.

Ένας τέτοιος ηγέτης ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος πολιτικός που κατάφερε να συναρπάσει μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, αν συνυπολογίσει κανείς τα εκατομμύρια των Ελλήνων που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές του 2004 και του 2007, σε σχέση με τις “πλειοψηφίες τσέπης”, εκείνων που τον ακολούθησαν.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να εισπράττει το μίσος και την απαξίωση των Ελλήνων. Και σήμερα, 13 χρόνια μετά από εκείνη τη μοιραία για το εθνικό μέλλον στιγμή, να διατηρεί ακέραιο ένα πολιτικό κεφάλαιο αξιοπρέπειας, που δεν το διαθέτει κανένας άλλος από τους εν ζωή πολιτικούς ηγέτες.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ιστορικής πολιτικής ανατροπής της 7ης Μαρτίου του 2004, τότε που γκρεμίστηκε το διαχρονικό σύστημα ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις αποχρώσεις και σκανδαλώδεις διαστάσεις του, ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός εκτός Μνημονίων. Και πιθανότατα το μοναδικό πολιτικό μέγεθος που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης στους δανειστές, την περίοδο της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.

Ο Κώστας Καραμανλής όμως, ήταν και κάτι ακόμη: Ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης που ένωσε τους Έλληνες. Πολέμησε τα άκρα και τις ακρότητες. Δεν επέτρεψε στον διχασμό να εξελιχθεί σε… εθνικό σενάριο.

Και, την ίδια στιγμή, είπε στους Έλληνες όλη την αλήθεια. Εκείνοι, οι περισσότεροι, δεν τον άκουσαν. Και μέχρι σήμερα, πληρώνουμε βαρύ τίμημα για την αυτοκαταστροφική ψήφο του 2009, και την άνοδο στην εξουσία του τελευταίου των Παπανδρέου.

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Κώστα Καραμανλή λοιπόν (χρόνια πολλά, κ. πρόεδρε), ας θυμηθούμε τα λόγια από τις εκλογές του 2009, που ακόμη στοιχειώνουν την εθνική μνήμη: “Σας είπα όλη την αλήθεια…”

Best Of

Ο Κικίλιας “οργώνει” τη χώρα, για να ενισχυθεί η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Μια σειρά από παρουσίες σε διάφορους νομούς...

Μητσοτάκης: Στις δυσκολίες βγαίνω μπροστά, δεν κρύβομαι

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην...

Η (πολιτική) πλατφόρμα που κατέθεσε ο Μυτιληναίος (ο οποίος ετοιμάζεται για μεταφορά έδρας)

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Πριν από μερικά χρόνια, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος......

Η ανάμνηση του Κωστή Χατζηδάκη από τον ευπατρίδη Μιλτιάδη Έβερτ

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Στο περιθώριο της εκδήλωσης τιμής για τον...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Το προνόμιο να σε θυμούνται με το μικρό όνομά σου. Αμαλία. Σκέτο. Πλήρες…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected]   Η γοητεία που ασκούν στην καρδιά οι...

Θα τους εξηγήσει κάποιος ότι… δεν αρέσουν (αρκετά για να γίνουν Πρόεδροι των ΗΠΑ)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Μάικ Πενς...

Η Ιστορία… γύρισε την πλάτη στην “κυρία Αντιπρόεδρο”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αν δεν είχαμε ζήσει την... τραγωδία Χίλαρι...

Ο εκλεκτός της… μισής Ουάσινγκτον προσπέρασε και πάλι τον Νετανιάχου στις δημοσκοπήσεις

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την...

Η (ανεξήγητη)… αγωνία παρουσιαστών στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τη φορολόγηση των πλουσίων

Η δημοσιογραφία στα... καλύτερά της, θα έλεγε κανείς. Ή...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Το προνόμιο να σε θυμούνται με το μικρό όνομά σου. Αμαλία. Σκέτο. Πλήρες…

Του Μάνου Οικονομίδη [email protected]   Η γοητεία που ασκούν στην καρδιά οι λέξεις. Και πόσο εντυπώνονται στη μνήμη, όταν πίσω από αυτές μπορεί κανείς να διακρίνει πρόσωπο....

Θα τους εξηγήσει κάποιος ότι… δεν αρέσουν (αρκετά για να γίνουν Πρόεδροι των ΗΠΑ)

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο Μάικ Πενς και ο Κρις Κρίστι θα ανακοινώσουν και επισήμως ότι διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού...

Η Ιστορία… γύρισε την πλάτη στην “κυρία Αντιπρόεδρο”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Αν δεν είχαμε ζήσει την... τραγωδία Χίλαρι Κλίντον, η Κάμαλα Χάρις θα διατηρούσε τα πρωτεία στον πίνακα των μεγάλων απογοητεύσεων για τις...