Τα γενέθλια του Κώστα Καραμανλή. Απέναντι στα άκρα, τις ακρότητες και τον εθνικό διχασμό

Του Μάνου Οικονομίδη
[email protected]

Η Ιστορία αυτού του τόπου μας έχει διδάξει ότι ο λαός μας έχει περίσσευμα ψυχισμού, που τις περισσότερες φορές καλπάζει αχαλίνωτα, σε σχέση με τις όποιες ενστάσεις και τα “φρένα” του μυαλού.

Αυτή η γονιδιακή πραγματικότητα δεν είναι απαραιτήτως αρνητική. Στην καρδιά άλλωστε, βρίσκει κανείς συνήθως την απρόμενη κινητροδότηση να πάει πιο μακριά από εκεί όπου θα τον έφτανε η ψυχρή λογική. Ο υπολογισμός. Το σχέδιο.

Σαν κοινωνία, “δενόμαστε” με καταστάσεις. Και πρόσωπα. Με έντονα συναισθήματα, στα όρια της παρόρμησης. Και όσο πιο έντονο είναι το συναίσθημα, τόσο πιο διαρκές και ανθεκτικό είναι, σε βάθος χρόνου και συγκυριών.

Σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, υπήρξαν πολλοί που κέρδισαν την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας, και κατάφεραν να ηγηθούν. Να πάρουν στα χέρια τους τα ηνία του τόπου. Να αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για το παρόν και το μέλλον αυτού του έθνους. Για το παρόν και το μέλλον της ζωής μας.

Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να φλερτάρουν με την καρδιά του μέσου Έλληνα. Να εισπράξουν ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ανοχής ή… αναγκαίου κακού. Να παραμένουν ζωηρή ανάμνηση μιας καλύτερης εποχής. Το αποτύπωμα της περπατησιάς τους, να προκαλεί σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας νοσταλγία, ειδικά όταν προκύπτει αβίαστα η σύγκριση με όσα ακολούθησαν. Με όσα ζούμε.

Ένας τέτοιος ηγέτης ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος πολιτικός που κατάφερε να συναρπάσει μια πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, αν συνυπολογίσει κανείς τα εκατομμύρια των Ελλήνων που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές του 2004 και του 2007, σε σχέση με τις “πλειοψηφίες τσέπης”, εκείνων που τον ακολούθησαν.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να εισπράττει το μίσος και την απαξίωση των Ελλήνων. Και σήμερα, 13 χρόνια μετά από εκείνη τη μοιραία για το εθνικό μέλλον στιγμή, να διατηρεί ακέραιο ένα πολιτικό κεφάλαιο αξιοπρέπειας, που δεν το διαθέτει κανένας άλλος από τους εν ζωή πολιτικούς ηγέτες.

Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ιστορικής πολιτικής ανατροπής της 7ης Μαρτίου του 2004, τότε που γκρεμίστηκε το διαχρονικό σύστημα ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις αποχρώσεις και σκανδαλώδεις διαστάσεις του, ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός εκτός Μνημονίων. Και πιθανότατα το μοναδικό πολιτικό μέγεθος που θα μπορούσε να αποτελέσει το αντίβαρο στην παράδοση της εθνικής κυριαρχίας και αυτοδιάθεσης στους δανειστές, την περίοδο της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων.

Ο Κώστας Καραμανλής όμως, ήταν και κάτι ακόμη: Ο τελευταίος πολιτικός ηγέτης που ένωσε τους Έλληνες. Πολέμησε τα άκρα και τις ακρότητες. Δεν επέτρεψε στον διχασμό να εξελιχθεί σε… εθνικό σενάριο.

Και, την ίδια στιγμή, είπε στους Έλληνες όλη την αλήθεια. Εκείνοι, οι περισσότεροι, δεν τον άκουσαν. Και μέχρι σήμερα, πληρώνουμε βαρύ τίμημα για την αυτοκαταστροφική ψήφο του 2009, και την άνοδο στην εξουσία του τελευταίου των Παπανδρέου.

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Κώστα Καραμανλή λοιπόν (χρόνια πολλά, κ. πρόεδρε), ας θυμηθούμε τα λόγια από τις εκλογές του 2009, που ακόμη στοιχειώνουν την εθνική μνήμη: “Σας είπα όλη την αλήθεια…”

Best Of

Χατζηδάκης: Ο κ. Τσίπρας βουλιάζει στο τέλμα της αναξιοπιστίας του

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε...

Τσίπρας: Η εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Για διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη...

Μητσοτάκης: Δυνατή ΝΔ στη διακυβέρνηση του τόπου

Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου...

Βόζεμπεργκ: Η ΝΔ παραμένει η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της Νέας...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Η αντίσταση στη φθορά του χρόνου

Του Αλέκου Ευγενικού   Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στη φθορά...

Η φωτογραφία του Μπάιντεν δίπλα στον “επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο αυτό, πιθανότατα ανήκει στα αισιόδοξα....

Η Ευρώπη που αποφασίζει 8 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά… κανένα για τη στήριξη των πολιτών της

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Είδατε η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που την...

Γ. Λακόπουλος: Η νόθευση της ιδεολογίας και της ιστορικής παρακαταθήκης της ΝΔ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος Πηγή: ieidiseis.gr Το λένε όσοι τον ήξεραν:...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Η αντίσταση στη φθορά του χρόνου

Του Αλέκου Ευγενικού   Δεν είναι εύκολο να αντιστέκεσαι στη φθορά του χρόνου. Και να κρατάς για τον εαυτό σου, πινελιές αξιομνημόνευτες, που να θυμίζουν τη...

Η φωτογραφία του Μπάιντεν δίπλα στον “επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ”

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου   Το σενάριο αυτό, πιθανότατα ανήκει στα αισιόδοξα. Ο Ντόναλντ Τραμπ... παραμερίζεται, ο Τζο Μπάιντεν αποσύρεται, και στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο...

Η… περίεργη διαρροή από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, περί ευθύνης των Ουκρανών για τη δολοφονία της κόρης του Ντούγκιν

Του Φρίξου Παλαιολόγου   Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, που μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν ρεπορτάζ μετά από διαρροές των μυστικών υπηρεσιών...