«Η μελέτη Τσιόδρα–Λύτρα εκθέτει βαρύτατα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Όχι μόνο για τη δήλωσή του στη Βουλή, πως δεν γνωρίζει ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος διασωλήνωσης εκτός ΜΕΘ απ’ ό,τι εντός ΜΕΘ, αλλά κυρίως για την εγκληματική πολιτική απόφασή του μη στήριξης του δημοσίου συστήματος υγείας», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Realfm97,8”.
«Η μελέτη δείχνει ότι την περίοδο αναφοράς, από τον Σεπτέμβριο 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 πέθαναν διασωληνωμένοι περίπου 4.000 άνθρωποι, όταν γνωρίζουμε ότι εκείνη την περίοδο χάθηκαν περίπου 10.500 άνθρωποι. Αυτό σημαίνει ότι 6.500 άνθρωποι δεν διασωληνώθηκαν καν, δεν τους δόθηκε καν η δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους, δεν τους δόθηκε καν η βοήθεια που θα μπορούσε να τους είχε προσφερθεί για να μπορέσουν να έχουν σωθεί», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και είναι αδιανόητο όταν θα μπορούσε να έχει υποστηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να σώζονται ανθρώπινες ζωές, τούτο να μην έχει συμβεί και να έχουμε μία κυβέρνηση που εδώ και ενάμιση χρόνο μιλάει είτε για πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ, είτε για πολυτελές ΕΣΥ το οποίο θα έχει αχρείαστες ΜΕΘ και δεν πρέπει να γίνει ενίσχυση».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «ενώ βρισκόμαστε εν μέσω φονικής πανδημίας με τον υψηλότερο δείκτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, ενώ η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι εξαιρετικά αυξημένη, η κυβέρνηση περικόπτει τον προϋπολογισμό για τη δημόσια υγεία -κατά 820 εκατ.- το 2022, πρόκειται για εγκληματική πολιτική απόφαση». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, να υπάρξουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ επαρκώς στελεχωμένες, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και δωρεάν μαζικά τεστ».
Για το κύμα ανατιμήσεων ανέφερε ότι «οι αυξήσεις είναι δραματικές, ξεκίνησαν από την ενέργεια και απλώθηκαν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής. Ο πληθωρισμός Νοεμβρίου έφτασε το 4,8%, είναι ρεκόρ δεκαετίας για τη χώρα. Το κυριότερο πρόβλημα είναι το πού θα διαμορφωθεί το νέο επίπεδο των τιμών και η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στο εισόδημα των πολιτών και τις νέες τιμές».
Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τον οποίο «η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένο, όταν σχεδόν σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης έχει αυξηθεί», καθώς και για «μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων στα κατώτερα όρια της ΕΕ» για όσο διαρκεί το κύμα ακρίβειας.