Δέσποινα Νέμτσα: Η ορμόνη της ευτυχίας

Της Δέσποινας Νέμτσα

Επιστήμονας Υγείας, Φαρμακοποιός

 

Tροφές που αυξάνουν τη σεροτονίνη…. την ορμόνη της ευτυχίας

 

Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση, τη μνήμη, τον ύπνο μας. Χαμηλά επίπεδά της,έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.Η σεροτονίνη έχει ως δομικό στοιχείο το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα και στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Στα εγκεφαλικά κύτταρα η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

 

Ποιες τροφές εμπεριέχουν σεροτονίνη;

Οι τροφές που εμπεριέχουν μια καλή ποσότητα σεροτονίνης για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι:

Αυγά:Τα αυγά είναι ένα τρόφιμο που οι περισσότεροι καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση,είναι εύκολα διαθέσιμα και ευχάριστα στη γεύση. Πλούσια σε τρυπτοφάνη, τυροσίνη, χολίνη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ανανάς:Ο ανανάς περιέχει υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης αλλά και βρωμελαΐνης που αποτελεί ισχυρό αντιφλεγμονώδες.

Ξηροί καρποί:Οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αναρίθμητες. Όταν καταναλώνονται καθημερινά, παρέχουν σίδηρο στον οργανισμό μας, ενώ είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών. Πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Πλούσια πηγή τρυπτοφάνης, μας φτιάχνουν το κέφι!

Σολομός:Ο σολομός αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Περιέχει πρωτείνες, σίδηρο, βιταμίνη B12. Εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης. Αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

 

Γαλοπούλα:Η γαλοπούλα είναι μια τροφή πλούσια σε σεροτονίνη, γι’αυτό κιόλας δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται κατά κόρον σε οικογενειακά τραπέζια και γιορτές, όπου σηματοδοτούν τη χαρά της οικογένειας.

 

Τόφου: Tο τόφου (τυρί από γάλα σόγιας) είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης και μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πρωτείνες και ασβέστιο.

 

Τυρί: Αλλη μια εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης και ασβεστίου για τον οργανισμό μας. Say cheese!

 

Σπανάκι: Αλλη μια τροφή πλούσια σε τρυπτοφάνη, βιταμίνες, φυλλικό οξύ και μέταλλα.

 

Αφεψήματα:Ποτά,όπως το τσάι,ο καφές, η μπύρα και το κρασί αποτελούν μια μικρή πηγή σεροτονίνης.Αν και ενισχύουν τη σεροτονίνη στον οργανισμό μας,πρέπει να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας της καφεΐνης ή του αλκοόλ που περιέχουν.

 

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι