Δέσποινα Νέμτσα: Η ανάγκη θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος

Της Δέσποινας Νέμτσα

Επιστήμονας Υγείας, φαρμακοποιός

 

Η πανδημία του κορονοϊού έχει στρέψει το επιστημονικό ενδιαφέρον σε παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη θωράκιση του οργανισμού μας.Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε και που έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, είναι να δώσουμε στον οργανισμό μας, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα τον θωρακίσουν απέναντι σε μία ενδεχόμενη επιμόλυνση.

Οι βιταμίνες βοηθούν γενικά τον οργανισμό μας στις δύσκολες συνθήκες. Ο κορονοϊός ωστόσο αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, η οποία προβληματίζει ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι βιταμίνες προλαμβάνουν τον επικίνδυνο ιό, αλλά οι ειδικοί συστήνουν τη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Η βιταμίνη C αποτελεί, σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό (432/2012) ένα πολύτιμο θρεπτικό στοιχείο, με πολλαπλή κι αποτελεσματική δράση.Η βιταμίνη C ή αλλιώς το ασκορβικό οξύ είναι ένα ζωτικό μόριο για την υγεία του σώματος. Το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να τη συνθέσει μόνο του. Ο άνθρωπος λοιπόν πρέπει να τη λαμβάνει από τη διατροφή του.

Πως μάς θωρακίζει

Αρχικά συμβάλλει στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, ώστε να μας προσφέρει περισσότερη ενέργεια. Ακόμη και όταν κάθεσαι σπίτι, θέλεις να έχεις ενέργεια. Πως θα παρακολουθήσεις άλλωστε τις online τηλεδιασκέψεις; H βιταμίνη C είναι ένας φυσικός ενισχυτής του ανοσοποιητικού μας συστήματος.Βρίσκεται κυρίως  στα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι και το λεμόνι,στο μπρόκολο και στις πιπεριές. Λέμε «ναι» στην ισορροπημένη διατροφή, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή.Το extra boost θα μας το δώσει ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη C.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη που την ακούς από μικρό παιδί από τους γονείς σου,θα μας βοηθήσει και στην ψυχολογία σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που βιώνουμε,καθώς συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ομάδα βιταμινών. . Οι πιο σημαντικοί τύποι της βιταμίνης D είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η D3 (χοληκαλσιφερόλη).H D3 συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας και η D2 μπορεί να προσληφθεί από τη διατροφή. Βάσει πολυάριθμων ερευνών, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D  για αυτό και καταφεύγει στη λήψη συμπληρωμάτων Βιταμίνης D.

Πως μάς θωρακίζει

Η βιταμίνη D ήταν γνωστή μέχρι πρόσφατα ως η βιταμίνη που δυναμώνει τα οστά και μας προστατεύει από την οστεοπόρωση ή άλλα μυοσκελετικά προβλήματα. Είναι επίσης διάσημη για τα οφέλη που έχει στην όρασή μας. Πλέον όμως και μάλιστα αποδεδειγμένα έχει σπουδαία δράση και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι οι ζωικές τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το τυρί, τα αυγά, τα μανιτάρια, το συκώτι. Αποδεδειγμένα, η βιταμίνη D και η καθημερινή πρόσληψή της από τη διατροφή μας, μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από αναπνευστική ίωση κατά 50%. Αν σκεφτούμε λοιπόν πως ο κορονοϊός προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας οργανισμός με επάρκεια βιταμίνης D έχει αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά έναν ιό σε σχέση με κάποιον που παρουσιάζει έλλειψη. Δε λέμε πως αν παίρνουμε βιταμίνη D δε θα πάθουμε κορονοϊό. Αν όμως είμαστε από αυτούς  που θέλουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν το οργανισμό τους, τότε καλό είναι να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας μ’ ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.

Εν κατακλείδι,η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ίσως είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας  του κορονοϊου.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ωστόσο η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

 

Written by Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι