Δημοκρατία, χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

 

Στη διαδρομή της εξέλιξης του ανθρώπου, οι λέξεις χρησίμευσαν ως το κάδρο της απενοχοποίησης, ιδεών, συναισθημάτων, νοημάτων και προσδοκιών. Αγάπη. Ελευθερία. Δημοκρατία… Από τις πλέον αλεξίσφαιρες ιδέες που έντυσαν αφετηρίες, κράτησαν συντροφιά στο ταξίδι και υπέγραψαν με χαμόγελα προσωπικούς επιλόγους, κοινωνικές ανησυχίες, εθνικές αναζητήσεις.

 

Δημοκρατία… Το μαιευτήριο της μπορεί ακόμη να το αντικρίσει και να συγκινηθεί η ανθρωπότητα, με κάθε νοσταλγική ματιά που αφιερώνει στην Ακρόπολη των Αθηνών, στην Αθήνα ως αυθύπαρκτη οντότητα, ανθεκτική στη φθορά του χρόνου και της συγκυρίας. Η Αρχαία Αθήνα, εκεί από όπου ξεκίνησαν… σχεδόν όλα. Οι ιδέες οι οποίες ταξίδεψαν στο μέλλον των αγέννητων γενεών των ανθρώπων, την ηθική αυτοπεποίθηση ότι, στο συναισθηματικό γονιδίωμα των κοινωνιών σεργιανίζει σε πλεόνασμα η έλξη προς την αλλαγή, η εναρμόνιση με τις ιαχές της προόδου.

 

Δημοκρατία… Το πολίτευμα με τις λιγότερες και τις περισσότερο ανώδυνες ατέλειες, που λειτουργεί ως αδιαπραγμάτευτη βάση κοινής διαδρομής, κοινής συμβίωσης, κοινής προόδου, για ανθρώπους διαφορετικών αφετηριών και νοοτροπίες. Το πολίτευμα που μας απέδειξε ότι η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός αποτελούν τις μαθηματικές πράξεις της προόδου. Το πολίτευμα που μας επιτρέπει να μαθαίνουμε και να μην πληρώνουμε ακριβά τα λάθη μας. Το πολίτευμα που ενσωματώνει τη διαφωνία, τη διαφορετικότητα, ακόμη και την υπονόμευσή του. Άφοβα και γεμάτο αυτοπεποίθηση, ακριβώς επειδή έχει κατανοήσει ότι εκεί βρίσκεται η μητρική δύναμή του. Στο πόσο αλεξίσφαιρη είναι η ιδέα της Δημοκρατίας για τις καρδιές και τις ζωές των ανθρώπων.

 

Αυτή είναι η Δημοκρατία. Το πολίτευμα της αυτοπεποίθησης. Και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλεισμούς, αστερίσκους και δευτερεύουσες ερμηνείες. Γι’ αυτό και ήταν τόσο προβληματική η πινελιά που άφησε το διαδικτυακό Συνέδριο για τη Δημοκρατία, το οποίο διοργάνωσε πρόσφατα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αποκλείοντας την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, τρία καθεστώτα με προφανή… αλλεργία προς τον πυρήνα της Δημοκρατίας.

 

Μόνο που έτσι, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου ενίσχυσε τους υπονομευτές της Δημοκρατίας, αγκαλιάζοντας μια «παραλλαγή» της, που την υπονομεύει περισσότερο και από εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να τη φθείρουν.

 

Μια μελαγχολική διαπίστωση, που επιβεβαιώνει ότι, η «μεγαλύτερη Δημοκρατία» στον σημερινό κόσμο, με Θεσμούς, ελεγκτικούς μηχανισμούς και λειτουργία που αποτελούν αφετηρία αναγνώρισης, έχει προσβληθεί από το υποκείμενο νόσημα της συναισθηματικής επιπολαιότητας.

Best Of

Κικίλιας: Το μέρισμα από τον τουρισμό φτάνει στην ελληνική οικογένεια

«Το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εισπράξεις στο τουριστικό...

Η απόφαση Μητσοτάκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη     Στην απόφαση να προχωρήσει σε αλλαγή του...

Εκτός πολιτικής κορυφαίος υπουργός

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Θεωρείται από τους κορυφαίους υπουργούς της σημερινής...

Η «πόρτα» από ΝΔ σε Χρυσόγονο

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η απόφαση του Κώστα Χρυσόγονου να συμπορευτεί...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο...

Ο Γιάννης Παπαγιάννης για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Του Μανώλη Κομνηνού   Για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης μίλησε...

Πογέτ στον ΟΠΑΠ: «Στον τελικό θα ξεκινούσα βασικό τον Τσιμίκα»

  Ο προπονητής της Εθνικής μας Ομάδας επιλέγει τους καλύτερους...
Μάνος Οικονομίδης
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας

Αναγράφω σοι η Πόλις σου…

  Της Μαρίκας Λυσιάνθη Η στιγμή που πάγωσε τον χρόνο. Η 29η Μαϊου (1453) ως ληξιαρχική πράξη γέννησης της μεγαλύτερης ιστορικής τραγωδίας του Ελληνισμού. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης...

Οι καλύτεροι δεν είναι (πάντα) και οι περισσότερο… συμπαθητικοί

Του Αλέκου Ευγενικού   Το 14ο λοιπόν... Η Ρεάλ Μαδρίτης διεύρυνε τα επιχειρήματα περί του μεγαλύτερου συλλόγου στην Ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, με την κατάκτηση ενός...

Είναι (τόσο) τραγικό να καταλαβαίνει (πάλι) την αμερικανική κοινωνία (καλύτερα)

Του Κυριάκου Βελισσάριου   Η περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ συνιστά σημείο καμπής για την αμερικανική πολιτική. Ένας "διασκεδαστής", με πληθυντικά αρνητικά, ακραία, έως και επικίνδυνα στοιχεία...