Χατζηθεοδοσίου: Αποχωρώ περπατώντας όρθιος, με ελεύθερη συνείδηση και υψηλό φρόνημα

Σε μια σκληρή δήλωση που “φωτογράφιζε” τους… δράστες της ανατροπής του από την προεδρία της ΚΕΕΕ, προχώρησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε με νόημα τα εξής:

 

“Σήμερα συντελέστηκε μία κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μία ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου.

Σχεδόν 6 μήνες μετά τον αδόκητο χαμό του Κωνσταντίνου Μίχαλου και την ομόφωνη εκλογή μου ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κάποια «πρόθυμα» μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα οι όποιες αποφάσεις για δράσεις της ΚΕΕΕ είχαν ληφθεί ομόφωνα. Προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων.

Ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία του ΕΒΕΑ μεταξύ του ιδίου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;

Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο «ήσυχος» και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους.

Αποχωρώ από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ.

Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών”.

Ενώ στη συνέχεια, με ανάρτηση στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε τις παρακάτω σκέψεις:

Η ανάγκη της χώρας μας για την διαμόρφωση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, είναι, αν μη τι άλλο, προφανής.
Το ίδιο αδήριτη είναι η ανάγκη ύπαρξης τεχνοκρατικής αντίληψης των πραγμάτων, χωρίς εξαρτήσεις από ιδεοληψίες, συμφέροντα, σκοπιμότητες, και πολιτικούς ή οικονομικούς επηρεασμούς. Διότι, πολύ απλά, η επιχειρηματικότητα δεν «διατάζεται» ούτε «διορίζεται». Η επιχειρηματικότητα επιτυγχάνεται και αναπτύσσεται, εκεί όπου οι συνθήκες είναι πρόσφορες.
Στον αντίποδα, στο έτος 2022, η ιδεοληψία ότι κάποιος «δεν είναι δικός μας», άρα δεν είναι κατάλληλος, αντανακλά μικροκομματικές νοοτροπίες του ’60. Ο ίδιος, άλλωστε, ο Πρωθυπουργός της χώρας, πρώτος, προέταξε τεχνοκρατικά κριτήρια επιλογής προσώπων σε κρίσιμες θέσεις. Ωστόσο, κάποιοι φαίνεται εσχάτως να αμφισβητούν την πρωθυπουργική ευθυκρισία.
Υπάρχουν, ατυχώς, ακόμη εκείνοι οι «παροικούντες» που παρασιτούν στα κέντρα εξουσίας, και επειδή διακατέχονται από τη ψυχολογική ανάγκη να ασκήσουν εξουσία, με κάθε κόστος, και χωρίς κανένα ηθικό «μπούσουλα», πάντοτε θα έχουν την ανάγκη αυλοκολάκων και σφουγκωκολαρίων.* Αχυρανθρώπων, δηλαδή, υπό κηδεμονία!
Πρόκειται για την πιο αναχρονιστική μορφή εξωθεσμικής εξουσίας, όπου η επιλεκτική «αλαλία» αποτελεί διαχρονική προϋπόθεση για την κατάληψη θεσμικής θέσης.
Επιστρέφοντας στο κρίσιμο ζήτημα της επιχειρηματικότητας, η προσπάθεια επιβολής μικροκομματικής «αμφίεσης» σε καίριες θέσεις, αναιρεί βάναυσα κάθε αξιοκρατικό μανδύα επιλογών.
Ζηλωτές «ανατολίτικων τερτιπιών» γείτονος χώρας, όπου ενώ «διατάσσεται» η λίρα να ανέβει, και η ρημάδα δεν υπακούει, κάθε εβδομάδα εναλλάσσονται στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, κομματικά ανδρείκελα!
Ένας θεσμός, όμως, του οποίου το κύρος, συνέχεται με προσωπικά συμφέροντα, οδηγείται με βεβαιότητα στην απαξίωση. Χειρισμοί «αγέλης» ή όπως έλεγε ο ποιητής «Δειλοί, μοιραίοι κι’ άβουλοι αντάμα …» , συντελούν στον εγκιβωτισμό οποιουδήποτε θεσμού σε πολιτικές «δημοπιθήκων» και πειθήνιων λιβανιστηρίων της κάθε εξουσίας.
Προσωπικά, συντάσσομαι με τη γραφή του μέγιστου Κώστα Βάρναλη, που, όταν, του ζητήθηκε από τον δικαστή, να κάνει μια «δήλωση μετάνοιας» για να μην «τραβιέται» στα ξερονήσια της εξορίας, εκείνος αποκρίθηκε, «Κύριε Πρόεδρε, ο άνθρωπος έκανε κάτι εκατομμύρια χρόνια να σταθεί στα δυο του πόδια. Δεν θα τον ξαναγυρίσω εγώ στα τέσσερα».
Καθόσον, λοιπόν, με αφορά αποχωρώ περπατώντας όρθιος, με ελεύθερη συνείδηση και υψηλό φρόνημα.
*«Σφουγκωκολάριος»: Υψηλό αξίωμα στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αποτελούσε το σκούπισμα των οπισθίων του Αυτοκράτορα, θέση στην οποία μόνο πολύ έμπιστα άτομα διορίζονταν. Στην εποχή μας η έννοια έχει αντικατασταθεί από τον όρο «αχυράνθρωπος».
** Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Best Of

Τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνει λύσεις ο Χατζηδάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο...

Ο Κικίλιας «πατάει γκάζι» στην Α’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ανεξαρτήτως...

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης «στρατηγός» των εκλογών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι το κεντρικό πρόσωπο...

Ο Τζορτζ Τσούνης δίνει έμφαση στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη Ο Αμερικανός νέος πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ένας “απομονωμένος” που καταφέρνει να περνάει (πάντα)… το δικό του

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Αν εξαιρέσει κανείς τους συνήθεις... ενσωματωμένους των...

Ο Ερντογάν κινδυνεύει με… κατάθλιψη, από την τόση “απομόνωση”

Του Νίκου Φυλάγγελου   Το αφήγημα συστημικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων... χούλιγκαν...

Μ. Κοττάκης: Στις εκλογές θα ψηφίσουν Έλληνες. Όχι… Αμερικανάκια

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό...

Τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία δίνει λύσεις ο Χατζηδάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο...

Ο Κικίλιας «πατάει γκάζι» στην Α’ Αθηνών

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει, ανεξαρτήτως...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ένας “απομονωμένος” που καταφέρνει να περνάει (πάντα)… το δικό του

Της Μαρίκας Λυσιάνθη   Αν εξαιρέσει κανείς τους συνήθεις... ενσωματωμένους των ελληνικών ΜΜΕ, κανείς δεν περίμενε ότι η κατάληψη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο σκέλος που...

Ο Ερντογάν κινδυνεύει με… κατάθλιψη, από την τόση “απομόνωση”

Του Νίκου Φυλάγγελου   Το αφήγημα συστημικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων... χούλιγκαν στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, είναι εξοργιστικά μονότονο. Ο... απομονωμένος Ερντογάν. Εκείνον που δεν...

Μ. Κοττάκης: Στις εκλογές θα ψηφίσουν Έλληνες. Όχι… Αμερικανάκια

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης Πηγή: newsbreak.gr   Τι έπιασε, άραγε, τον πολιτικό μας κόσμο και Ιούνιο μήνα αφιέρωσε όλο του το Σαββατοκύριακο ώστε να κάνει οργίλες αναρτήσεις...