«Χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα σαφές πλαίσιο και μεταβλήθηκαν οι όροι συζήτησης για την φαρμακευτική κάνναβη» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κατά την 4η συνεδρίαση επί του σχετικού νομοσχεδίου του ΥΠΑΝ, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν δεν είχαμε πάρει τότε δύσκολες αποφάσεις απέναντι στην συκοφαντική αντιπολίτευση της ΝΔ, σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ασθενείς και επενδύσεις αλλά για ‘μπάφους’ και ‘χασισέμπορους’».
«Καταθέτουμε συγκεκριμένες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, με γνώμονα την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για παραγωγή εγχώριας αξίας» συνέχισε ο βουλευτής, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «λάβει επιτέλους υπόψη και τους ασθενείς». «Προκαλεί εντύπωση η πλήρης απουσία του υπουργείου Υγείας από την κοινοβουλευτική διαδικασία, ακόμη και από την ακρόαση των φορέων» συνέχισε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, που αναγκάζονται να προμηθεύονται το φάρμακό τους πολλές φορές παράνομα, πανάκριβά και χωρίς κανέναν έλεγχο».
«Σήμερα θα έπρεπε να μιλάμε για ένα πολύ πιο προωθημένο σχέδιο νόμου που να ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τις προτεραιότητες ασθενών και επενδυτών» συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην «ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης, ώστε οι διάσπαρτες αρμοδιότητες μεταξύ των Υπουργείων να περάσουν σε μια Αρχή που θα λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά», στην «δημιουργία Μητρώου Ασθενών με έκδοση Κάρτας ώστε και οι ασθενείς να μην κινδυνεύουν με συλλήψεις και να έχουν πρόσβαση στην θεραπευτική μέθοδο της επιλογής τους» και στην «έμπρακτη ενθάρρυνση της έρευνας στα πανεπιστήμια και στις πανεπιστημιακές κλινικές, η οποία θα δημιουργήσει και τεχνογνωσία αλλά και δεσμούς με τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας».
Παράλληλα ο κ. Χαρίτσης κάλεσε για «σοβαρή ενημέρωση των δομών του κράτους» καθώς «τελωνεία, αστυνομία ακόμη και γιατροί στα νοσοκομεία πολλές φορές δεν είναι ενημερωμένοι για το νομοθετικό πλαίσιο». «Δεν μπορεί ασθενείς με σοβαρές παθήσεις να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.