Άρης Ραβανός: Το μεγάλο κρίμα για την πολιτική

Γράφει ο Άρης Ραβανός

Πηγή: εφημερίδα “Το Βήμα”

Με την δημοσιοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το μεσημέρι της Παρασκευής έχουμε πλέον μια σαφή εικόνα για το τι προτείνουν τα δυο βασικά κόμματα εξουσίας για την επόμενη μέρα. Τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δύναται να αποτελέσουν βάση ουσιαστικής συζήτησης εάν θέλουμε πραγματικά να δούμε, να αξιολογήσουμε, να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε για το ποιο μοντέλο θέλουμε ακριβώς την επόμενη τετραετία.

Τώρα είναι στο τραπέζι όλα τα χαρτιά ανοιχτά. Και είναι μια χρυσή ευκαιρία να γίνει συζήτηση για το πού θέλουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί να οδηγήσουν την Ελλάδα. Είναι ευκαιρία να γίνει προγραμματική αντιπαράθεση σε βάθος και να δοθούν και απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται διαβάζοντας κανείς τα προγράμματα των κομμάτων.

Είναι η ώρα επιτέλους να γίνει προγραμματικός διάλογος για τα μείζονα, για τα σοβαρά, για τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών, για τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε πολλά πεδία. Εάν μείνουμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην τοξικότητα και σε μια προεκλογική αντιπαράθεση με αναφορές στο χθες, θα χαθεί η συζήτηση για το αύριο και αυτό είναι το μείζον.

Π.χ. διάβασα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις αναφορές για τις τράπεζες: Συγκεκριμένα προβλέπεται κατάργηση του ΤΧΣ και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών που κατέχει στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα, απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου και συνεπώς του management μίας συστημικής τράπεζας, μέσω των μετοχών που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ. Η εν λόγω τράπεζα, δραστηριοποιούμενη εντός του κοινού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου θα αποτρέπει εναρμονισμένες πολιτικές των συστημικών τραπεζών, θα χρηματοδοτεί στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜμΕ και θα ασκεί πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Δεν θα έχει ενδιαφέρον αυτό π.χ. να συζητηθεί, να εξηγηθεί και να γίνει σύγκριση με αυτά που λέει η ΝΔ, η οποία επίσης θα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για το δικό της πρόγραμμα, όπως π.χ. για την εξαγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη για αυξήσεις σε βάθος τετραετίας κατά 25% και πως θα γίνει αυτό και εάν είναι εφικτό.

Αυτά που διατυπώθηκαν είναι ενδεικτικά, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά που φοβάμαι ότι θα περάσουν στα ψιλά και ελάχιστοι θα ασχοληθούν. Και όμως δύναται να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Αρκεί να θέλουμε, που φοβάμαι ότι δεν μας ενδιαφέρει. Προτιμάμε την σύγκρουση και τους ανούσιους διαξιφισμούς για θέματα που ελάχιστους αφορούν και σίγουρα δεν έχουν σχέση με την επόμενη μέρα. Και είναι κρίμα για την πολιτική.

 

Best Of

Χρησιμοποιώντας υπέρ σου τα λάθη σου…

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ από το... επικό...

Ο Άδωνις (τουλάχιστον) έχει δουλέψει (σκληρά) στη ζωή του

    Σε εποχές παρακμής και μελαγχολικής υποβάθμισης της ποιότητας του...

Η Αχτσιόγλου επιτίθεται στον Κασσελάκη, λες και είναι ο… Μητσοτάκης

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Ο εκνευρισμός της Έφης Αχτσιόγλου για τη...

Ο Κασσελάκης… έβγαλε στη σέντρα την Αχτσιόγλου

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη   Με νέο βίντεο στους προσωπικούς λογαριασμούς του...

Newsletter

spot_img

Δείτε επίσης...

Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για… λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών

Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της εποχής Ομπάμα “πυροβολεί” τον Μενέντεζ

Ο Έρικ Χόλντερ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των...

Το σχέδιο Μπάιντεν για να απαλλαγεί (διακριτικά) από τον… Ζελένσκι

Οι δημοσκοπήσεις το λένε καθαρά. Το θέμα της Ουκρανίας...

Τα σκάνδαλα Μενέντεζ απειλούν το πολιτικό μέλλον του γιου του

Μια παράμετρος που επιδεινώνει τα συναισθήματα τα οποία συνοδεύουν...

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι ο Μενέντεζ θα τους συμπαρασύρει στον (εκλογικό) γκρεμό

Η εικόνα πανικού που επικράτησε στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών,...
Υστερόγραφα Team
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι

Ο Ζελένσκι κατηγορεί το ΝΑΤΟ για… λανθασμένη εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών

Ο εκνευρισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη σταδιακή αποστασιοποίηση της συλλογικής Δύσης από την Ουκρανία, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής κατά την παρουσία του...

Ο Γενικός Εισαγγελέας της εποχής Ομπάμα “πυροβολεί” τον Μενέντεζ

Ο Έρικ Χόλντερ, Υπουργός Δικαιοσύνης και Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ την περίοδο διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ήταν από τα πιο ηχηρά ονόματα του Δημοκρατικού...

Το σχέδιο Μπάιντεν για να απαλλαγεί (διακριτικά) από τον… Ζελένσκι

Οι δημοσκοπήσεις το λένε καθαρά. Το θέμα της Ουκρανίας προκαλεί μεγάλη πολιτική φθορά στον Τζο Μπάιντεν και επιδεινώνει την προοπτική επανεκλογής του στην Προεδρία...