Γράφει ο Άρης Πορτοσάλτε
Συνήθως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δίνουν τις πιο σαφείς απαντήσεις για τη διάθεση της κοινής γνώμης. Στα ποιοτικά στοιχεία φωτογραφίζεται συνήθως η ακριβής εικόνα της κυβέρνησης, όπως την βλέπουν και την περιγράφουν οι πολίτες.
Είναι εκείνα που φωτίζουν τα πραγματικά και ουσιαστικά δεδομένα και ας μη βρίσκονται, κάποιες φορές, σε απόλυτη αντιστοίχιση με τα ποσοστά στην «πρόθεση ψήφου», δηλαδή στο ποιο κόμμα θα ψήφιζαν οι ερωτώμενοι εάν γίνονταν εκλογές τη στιγμή που πραγματοποιείται η δημοσκόπηση. Ευρήματα δύο δημοσκοπήσεων PULSE (ΣΚΑΙ) και MRB (OPEN) θα χρησιμοποιήσω στο σημερινό σημείωμα.
Στην πρόσφατη έρευνα της εταιρείας MRB (OPEN) μια τοποθέτηση των ερωτώμενων προσεγγίζει το ενδεχόμενο αποτέλεσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Ή το αποτέλεσμα που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία. Η εταιρεία απηύθυνε δύο ερωτήσεις.
Η πρώτη είναι: «Θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ;» Και την αποτυπώνει με τη λέξη «Δυσαρέσκεια». Απαντά καταφατικά το 60,3% των ερωτώμενων.
Η δεύτερη ερώτηση είναι: «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, γιατί έχει πετύχει πολλά με την κυβέρνηση της ΝΔ». Και την αποτυπώνει με τη λέξη «Σταθερότητα». Την οποία επιλέγει το 32,7% των ερωτηθέντων.
Υπάρχει κι ένα ποσοστό 7% που δεν παίρνει θέση.
Η «Σταθερότητα» είναι το κυβερνητικό σύνθημα. Είναι το δίλημμα των Ευρωεκλογών, όπως το θέτει ο Κ. Μητσοτάκης. Την «Σταθερότητα» ζητά από τους ψηφοφόρους να υπερψηφίσουν ο Πρωθυπουργός. Έχει συνεπώς τη σημασία του το εύρημα της εταιρείας MRB. Μαθαίνουμε ότι το 32,7% των εν δυνάμει ψηφοφόρων δίνουν ήδη θετικό σήμα στη Νέα Δημοκρατία.
Κατά μία άλλη προσέγγιση θα μπορούσε το ποσοστό αυτό να είναι και το σημείο εκκίνησης για την κυβέρνηση στην προσπάθεια που θα καταβληθεί από τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές κι όλο τον κομματικό μηχανισμό ώστε η ΝΔ να υπερβεί το 33,12% που έφερε στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην ίδια δημοσκόπηση, μπορούμε να συγκρίνουμε το 32,7%, το ποσοστό όσων επιλέγουν «Σταθερότητα» με την επίδοση της ΝΔ στην «Πρόθεση ψήφου», αλλά και στην αναγωγή επί των αναποφάσιστων που κάνει η εταιρεία για να εκτιμήσει το πιθανό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Η ΝΔ συγκεντρώνει, ποσοστό 26,5%, στην «Πρόθεση ψήφου» εάν δηλαδή σήμερα γίνονταν εκλογές και με την αναγωγή ανεβαίνει στο 32,3%. Συγκρίνοντας συνεπώς τα δύο ευρήματα, βλέπουμε πως το 32,3% της εκτίμησης τελικού αποτελέσματος για τη Νέα Δημοκρατία συμπίπτει με το 32,7% όσων επιλέγουν «Σταθερότητα» που είναι και το κεντρικό σύνθημα της…
Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ στην «Πρόθεση Ψήφου» είναι στο 13,1% και με την αναγωγή ανεβαίνει στο 16% και το ΠΑΣΟΚ γράφει 11,5% στην «Πρόθεση Ψήφου» και με την αναγωγή προσεγγίζει το 14%.
Από τη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE (ΣΚΑΙ) θα επέλεγα την ερώτηση «Πώς θα επιλέξετε το τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές;».
Απαντούν: Το ίδιο με τις εθνικές εκλογές το 50%, τα καλύτερα πρόσωπα και τις προτάσεις 27%, για να τιμωρήσω ή να στείλω μήνυμα 13% και «δεν ξέρει/δεν απαντά/δεν έχει αποφασίσει» 10%.
Διακρίνουμε από την ερώτηση αυτή ότι το κριτήριο των πολιτών για την ψήφο τους δεν έχει αλλάξει στο διάστημα του ενός χρόνου από τις εθνικές εκλογές. Έχει τη σημασία του ότι η «τιμωρητική» ψήφος ή η «αποστολή μηνύματος» είναι επιλογή μόνο του 13% των ερωτηθέντων.
Στην ερώτηση «Καταλληλότερος Πρωθυπουργός», στην ίδια δημοσκόπηση ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει την προτίμηση του 36% των ερωτώμενων και τον… κύριο αντίπαλο «Κανένας» να βρίσκεται στο 22%. Ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση ο Στ. Κασσελάκης στο 12%, ο Ν. Ανδρουλάκης στο 7% κι ο Κ. Βελόπουλος στο 6%. Οι άλλοι αρχηγοί συνεχίζουν με μονοψήφια ποσοστά ακόμη παρακάτω…
Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα ήθελαν τα κόμματα. Σ΄αυτά εστιάζουν κι όσοι θέλουν να σχηματίσουν ορθή κρίση.
Η προεκλογική περίοδος μόλις άρχισε. Δημοσκοπήσεις θα επικαιροποιούν τις διακυμάνσεις της κοινής γνώμης.
Μακάρι να…βρεθεί χρόνος και για συζήτηση περί της Ευρώπης!
Τρεις εβδομάδες προεκλογικής περιόδου δεν είναι λίγες…